onsdag 6 juli 2022

Västervik, Söderköping, Österbymo en resa i gränstrakterna av Östergötland och Småland

I mitten på juni gjorde vi tillsammans med vännerna V och A en rundresa i gränstrakterna mellan Östergötland och Småland. Vi tog oss från Västkusten till Västervik, där vi gjorde två övernattningar på Västervik Guesthouse. Det ligger mitt i centrala Västervik med gångavstånd till det mesta. Rent och snyggt och med en en förträfflig frukostbuffé. Rummen är rena och snygga, men extremt små.

Det nya Västervik med det omdiskuterade Slottsholmen. Hotell, Restaurang och Bostadsrättsförening. Och med Björn Ulvaeus som initiativtagare. Den första kvällen åt vi på Pink Bistro. Det blev en vällagad torskrygg och en flaska chardonnay. Helt Ok utan att vi gör vågen.

Dag två tog vi båten vi 10-tiden ut till Hasselö. en underbar försommardag att vandra runt och njuta av naturen och stillheten. Detta kan vi verkligen rekommendera.

 Lunchen intog vi på en liten restaurang alldeles intill vattnet precis som namnet indikerar. Vi hade missat att boka bord, men den urtrevliga personalen fixade detta med ett leende. Vi valde alla fyra att äta viltköttbullar, potatis, gräddsås, rårörda lingon och mormors persiljegurka och sallad. I grunden en enkel maträtt, men här tillagad så att våra mungipor sken ikapp med solen. Ja inte blev det sämre av en  hederlig Valpolicella.


2019 Valpolicella Organic från Bolla.

Den intresserade hittar lite fakta om Bolla i ett blogginlägg jag skrev för dryga tre år sedan. Du kan läsa det här. Tilläggas skall att odlingarna sker efter organiska och veganska odlingsprinciper.

Det här är ett vin gjort på druvorna Corvina och Corvinone, som vuxit på vinfält som ligger 200 m ö h. Jordmånen är sten och lera från Krita-perioden. 
Druvorna pressas omgående efter skörd och fermenteras med sina skal 8-10 dagar. Vinet ligger en kortarte tid på ståltank innan det buteljeras. Det är alltså inga torkade druvor eller ekfat inblandade.
Ett enkelt och rakt på sak vin. Slankt och friskt med massor av röda bär, även om det är så att körsbären dominerar. Bra syra Tillmötesgående tanniner. I eftersmaken finns lite mineraler av stenig och krita karaktär samt aningens körsbärskärnor.
Ett riktigt gott lunchvin!

Resan fortsatte till Söderköping, där vi bokat in oss på Brunnshotellet. Vi hade vädret med oss och flanerade utefter Göta Kanal, där det rådde full aktivitet med båtar som skulle slussas. Vi tog oss också några hundra trappsteg uppför Ramundberget, som gav oss en fantastisk utsikt över Söderköping med omnejd.
Middagen åt vi på Brunnshotelllet. 
- stekt Gös från Yngarn med Hollaindaisesås på brynt smör, yuzumarinerad grönsparris och färskpotatis. 
- dessert Smultronbrulée.
Den stekta gösen var helt underbar. Det är inte så ofta vi västkustbor äter gös, men efter detta är så klart frågan Varför? fullt berättigad. En underbar hollandaisesås och grön sparris med färskpotatis gjorde detta till en riktig fullträff.
Smultronbruléen var också mycket god

2020 Pouilly Fumé, Clement & Florian Berthier.
Vi lät kvällens sommelier välja dryck och då blev det ett vin från de östra delarna av Loire-dalen.

Vinet är gjort av bröderna Clément och Florian Berthier. Ett familjeföretag, där ägarna bott i den Centrala Loire-regionen i flera generationer. Idag har dom vingårdar i Sancerre, Menetou-Salon, Coteaux du Giennois och Pouilly Fumé. Dom odlar tre druvor. Sauvignon Blanc för de vita vinerna och Pinot Noir och Gamay för röda och rosé.

Vinet är till 100% gjort på druvan Sauvignon Blanc. Druvorna pressas varsamt direkt efter att de skördats. Macerationene varar i 36 timmar och jäsningen sker genom naturlig jäst. Vinet får ligga på sin jästfällning i ett par månader innan det buteljeras.

En klar nästan lite gnistrande ljusgul färg.
I doften finns det massor av blommor, citronskal, ostronskal, aningens gräs och krusbär. Tydlig utan att vara påträngande.
Mycket frisk smak med gröna äpplen, citrus, lite örter och krusbär som dominerande inslag. Härlig syra. I eftersmaken lite blommor (fläder), gråpäron, ostronskal och någon gul stenfrukt.
Ett riktigt gott vin som gjorde sig väldigt bra till den stekta gösen.


2019 Moscato D´Asti Tacco 12 från Scarpa.

Scarpa har sitt ursprung från kullarna runt Nizza Monferrato.Idag äger dom vingårdar på lite olika ställen. I huvudsak är det röda viner som produceras så som Barbera, Barbaresco och Barolo, men dom gör också en Moscato d´Asti. Druvan är, precis som namnet säger, Moscato. Det har fått tillbringa runt ett år på ståltank innan det buteljerades.

Ett härligt friskt och lite pärlande vin, som gjorde sig väldigt bra till vår smultronbrulée.

Friskheten, det lilla pärlandet och den låga alkoholen (5%) är perfekt till vår dessert. Fin syra och läckra smaker av smultron, persika, aprikos, lite fläder, blommigheten, aningens päron och sötman är riktigt trevlig.
Lättdrucket!!


Den sista etappen gick till Österbymo, där vi hade en övernattning.
Så klart avslutades rundresan på bästa sätt med att besöka hustruns kusin på Brostorps Gårdsmejeri och världens goaste ostkaka. Deras ostar går heller inte av för hackor.


Jo jag fick mitt lystmäte av ostkaka!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar