måndag 4 juli 2022

2016 Dolcetto "Monbriché" från Franco Rocca (Cantina del Bricchetto).

Hösten 2018 besökte vi Piemonte för första gången. Det blev några fantastiska dagar med mat, vin och möten med underbara människor. De goda vännerna I och M lotsade oss runt till vinproducenter och restauranger. M är född och uppvuxen i Neive, så bättre guidning om Barbaresco, Barolo och Langhe är det svårt att få.

Vi tillbringade några timmar hos Cantina del Bricchetto och Franco Rocca. Ett möte som etsat sig fast i vårt minne. Franco lämnar ingen oberörd med sin energi, karisma, intensitet och engagemang.

Ett familjeföretag som förfogar över 4,5 ha och som producerar runt 25 000 flaskor. Beläget på kullarna i Neive. Allt sköts av Franco själv och så klart med bistånd av hustrun Susan. En mycket intensiv och fascinerande man. Det här med mässor och marknadsföring hade han inte mycket till övers för. Tydligen sålde han sina viner ändå både i Italien och på export.

Igår när vår son med familj besökte oss hade dom med sig en flaska Dolcetto som dom fått av I (morbror till vår sonhustru). Vi fick naturligtvis anledning att berätta om vårt möte med Franco. Det är ju en sak som är så härligt med vin att det lockar fram så många minnesvärda stunder.

Detta är ett vin som uteslutande är gjort på druvan Dolcetto, som vuxit på vinstockar som har en ålder på drygt 30 år. 
Franco gör runt 6 200 flaskor av sin Dolcetto.

Doften är rätt så diskret, men vi hittar lite läder och jord i inledningen. Rätt så omgående är det de mörka bären tillsammans med stenkross, violer och någon liten örtighet som tagit över. Allt i försiktiga toner.

I munnen är det mer rakt på sak. Ett ganska så slankt vin och med en förträfflig friskhet. Körsbär, hallon, björnbär någon jordgubbe och något enstaka slånbär bidrar alla till den härliga bärsmaken. Vi noterar även någon ört och stenaktig mineral. Finfin syra och små nätta tanniner. I eftersmaken finns den fina frukten men nu i sällskap med rosor och violer i små finstämda portioner.
Ett trevligt och mycket gott vin, som är i ett bra drickfönster just nu.
Betyg 4-
Överlag är viner på druvan Dolcetto mycket underskattade i Sverige. I Piemonte är det något helt annat. 
Franco Roccas viner har inte letat sig till Sverige eller till Systembolaget. Vilket jag tycker är riktigt synd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar