torsdag 30 juni 2022

2015 Touraine Clos de la Plante Martin från Charles Joguet

Ni som följer bloggen vet att jag då och då deltar i något som på vinforumet finewines går under namnet "Låt oss dela en pava........" Under juni har det varit ett vin från Chinon gjort på druvan Chenin Blanc.

Charles Joguet förvärvade 1957 en egendom i Chinon som han gav namnet Domaine Charles Joguet. Själv hade han precis startat en konstnärbana och den köpta egendomen var en farm som hade diverse olika grödor som odlades. 1985 klev Jacques Genet in som delägare. Sedan 1997 har Charles dragit sig tillbaka för att mer koncentrerat ägna sig åt konsten. Den numera 35 ha stora egendomen drivs idag av Kevin Fontaine, Jacques och Anne-Charlotte Genet. 2006 började dom ställa om till ekologisk odling.

Dom är kanske mest kända för sina röda viner på druvan Cabernet Franc, men det finns också några vita viner på druvan Chenin Blanc i portföljen.

Det här är ett vin som till 100% är gjort på druvan Chenin Blanc, som vuxit på ett 3 ha stort vinfält i Touraine gränsande till Chinon. Vinstockarna planterades 1994-1999.
Druvorna skördas i omgångar allt eftersom de anses mogna. Avstjälkning, varsam pressning, jäsning på 225-liters ekfat, varav 1/3 nya.
Långsam jäsning vid låg temperatur (5-13 grader), som varar ca 3 månader. Vinet får därefter vila i ytterligare 4-6 månader innan det blandas på stålfat för en kortare lagring innan det buteljeras.

En trevlig och generös doft av mogna äpplen, citrus och skolkrita noteras. I bakgrunden en viss blommighet samt aningens honungsmelon.

I munnen är det, precis som i doften, en ansenlig mängd mogna äpplen och citrus, som omgående tar hand om oss. Här finns också någon liten örtighet, melon, persika, kritiga mineraler aningens fläder och krusbär. En tilltalande syra och lite grapefruktsbitterhet i avslutet.

Det här är ett vin som vi tilltalas av. Riktigt gott idag och kommer säkert hålla sig så i ett par år till. 
Betyg 4.

Vinet finns i SB:s beställningssortiment och kostar 279 kr. Bra mycket vin för dom slantarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar