onsdag 1 juni 2022

CL-final och Amarone Checo 2011 från Damoli

 I lördags var det dags att avsluta säsongens Champion League med en final i Paris mellan Real Madrid och Liverpool. Inget av lagen är mina, men jag hoppas så klart på lite underhållande fotboll. De som följt bloggen vet också att visas det CL-fotboll så vankas det också Amarone.

Den här kvällen blev årgång 2011 av Damolis Checo.

Damolis viner hade gått under min radar fram till 2018, då den svenske importören  Vino Conoscenza hade med dom på en provning på restaurang/vinbaren Barrique. Vi föll pladask och konsterade att deras viner är fantastiska. Du som vill läsa om den provningen klickar på länken Damoli i Göteborg. Då var det årgång 2010 av Checo vi provade. Jag provade för två år sedan årgång 2011, vilket resulterade i detta blogginlägg.

Damoli är ett familjeföretag som sedan 1600-talet drivit jordbruk och vinodlingar i Valpolicella.
Nu är det fadern Bruno som har ansvaret för odlingarna, sonen Daniele som är vinmakare och dottern Lara som ansvarar för marknadsföringen. Vingården ligger i Jago-området strax väster om Negrar, men dom har också ett vinfält i Mazzano norr om Negrar beläget på 400 meters höjd. 6 olika viner har dom i sin portfölj

Druvblandningen hos Amarone Checo är Corvinone (45%), Corvina (30%) och Rondinella (25%). Druvorna skördas när de är riktigt mogna, ja nästan övermogna och får sedan ligga och torka i 100-120 dagar. Jäsningen sker på ståltankar under nästan en månads tid. Vinet får, beroende på årgång, ligga på små begagnade ekfat i 4-5 år innan de buteljeras.

Vinet har utvecklats en del sedan jag senast drack det (två år sedan). Det känns inte lika ungt idag. Dofter och smaker är nu ganska välutvecklade och en del mognadstoner har börjat skönjas.

Doften startar lite försiktigt med läder, jord och tobak, men det står inte långt på förrän en ljuvlig mörk frukt tar över och fullkomligt dominerar doftintrycken. Vi noterar även ett trevligt inslag av örter och kryddor. I betydligt mindre omfattning, men ändå helt noterbart, känner vi torkad frukt, kakao och aningens kola. Helt underbart att sitta och sniffa på!!
 
I gommen är det den sagolika frukten som dominerar i form av söta, mörka körsbär, mogna björnbär, skogshallon, något enstaka svartvinbär och blåa plommon. Inte samma ungdomliga frukt som för två år sedan utan nu i ett mer moget skick. Kryddor och någon liten örtsamling ökar på komplexiteten liksom den torkade frukten. Visst finns här en trevlig syra som skänker vinet en bra friskhet samtidigt som mjuka och behagliga tanniner markerar ett försiktigt grepp i munhålan. Eftersmaken är formidabel på kvalitetsamarone vis och här komplettares frukten och kryddorna med mörk choklad, körsbärskärnor, någon droppe espresso och torkad frukt.

En sagolik amarone som är helt på topp och säkert kommer att klara 3-4 år i detta skick. Så klart hade jag gärna haft fler, men detta var min sista flaska och att sluta helt på topp är inte så tokigt.

Betyg 5-

På SB är det årgång 2015 som gäller. Det är en årgång som föregås av ett gott ryckte, så det får bli en påfyllning. Priset är 499 kr, vilket är 56 kr lägre än vad årgång 2011 kostade. En Amarone av den här klassen under 500 kr är inget annat än ett fynd i den mån ett vin runt 500 kan vara ett fynd.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar