torsdag 16 juni 2022

Restaurang Bulot i Göteborg

För någon vecka sedan besökte vi Restaurang Bulot på Norra Hamngatan 8 i Göteborg. Något jag varmt kan rekommendera alla som bor i Göteborg eller om du är på tillfälligt besök. Våra förväntningar var högt ställda, då flera av oss haft positiva upplevelser på Bar Bulot i Saluhallen. I ett saligt tillstånd lämnade vi restauranten och konstaterade att det varit en fantastiskt trevlig kväll med spännande och väldigt god mat. En ypperlig service, där vi gavs möjlighet att ingående få resonera kring råvaror och tillagning. 
Vinerna väljer vi tillsammans med vår sommelier. Först ut blir en roséchampagne.


2011 La Grapillère Rosé Non Dose, Tristan Hyest. 
Tristan Hyest har sin hemvist i byn Trelou-sur-Marne någon mil väster om Epernay. Idag omfattar verksamheten 9 ha vinodlingar fördelade på Pinot Meunier 4,5 ha, Chardonnay 2,5 ha och Pinot Noir 2 ha. Tristan tog över ansvaret för verksamheten 2001 och 2003 började han göra sin egen champagne. Runt 30 000 flaskor gör han. Nu mer under namnet Tristan Hyest. Tidigare användes namnet Tristan H. Etikettens utseende har också förändrats. 

Druvmixen är Chardonnay (55%), Pinot Noir(30%) och Meunier(15%).
Årgången är 2011. I oktober 2021 degorgerades vinet utan att få någon dosage.

Doften är mycket diskret. Någon liten ton av röda bär tycker vi oss notera samt aningens röda citrusfrukter.

I gommen tar den för sig på ett helt annat sätt. Här finns det gott om smultron, lite hallon och jordgubbar, något vinbär och ett härligt avslut av blodgrape. Riktigt trevlig som föråkare, men också perfekt till de canapéer vi fick:
-Kvittenmaräng och störkaviar
-Valthornssnäcka och ingefär
-Gurka och stenbitsrom
Dessvärre missade jag ta foto på dessa.

Det var så mycket på menyn som lät supergott, så vi valde helt enkelt en avsmakningsmeny


Det blev en fantastisk uppvisning i matkonst. Sköna uppläggningar för ögat att njuta av. Sagolika smakkombinationer, som fick oss att göra vågen gång på gång.
- Makrill med tigermjölk & citronverbena
- Bröd ”Bolo do Caco” med svart vitlök & kefirsmör
- Vit sparris med grillad potatis-hollandaise & Madeirakaramell
- Torsk sauce vin jaune, nyponros
- Kyckling med svartpepparpraliné & sommartryffel
- Rabarber med gräddmousse, mandelglass & myskmadra

Det avslutades med några godsaker som inte fastnade på bild.
- Café gourmand Jivara-ganache
- Citronkola & svart te 
- Choux craquelin med jordgubbar & grädde

Vi hoppade vinmenyn utan valde (med deras sommeliers hjälp) istället en flaska vitt och en flaska rött att ackompanjera maten.

2014 L´Esprit de Chevalier, Domaine de Chevalier. 
Jag går ofta vilse i valet av Bordeaux-viner, vilket nästan alltid slutar med en besvikelse. Det blir därför sällan köp av dessa viner vare sig dom är vita eller röda. Den här kvällen lät jag sommeliern få fria händer och då landade vi i Bordeaux. 
Så det är med mycket stor nyfikenhet vi smakar på vinet.

Domaine de Chevaliers historia går tillbaka till andra halvan av 1800-talet. Vingården ligger omgiven av skog och  kallas emellanåt för "en hemlig trädgård". Familjen Bernard köpte egendomen 1983 och har sedan dess utvidgat, nyplanterat, omdesignat mm domänen. Olivier Bernard fick ansvaret då och är fortfarande den som håller i taktpinnen. Idag odlas gröna druvor (Sauvignon Blanc 70% och Semillon 30%)  på 5 ha och röda druvor på 50 ha. Cabernet Sauvignon står för drygt 63%, Merlot för 30%, Petit Verdot 5% och Cabernet Franc 2%). Det tillverkas strax under 20 000 flaskor vitt vin och dryga 100 000 flaskor rött. 

Vi dricker deras "andra-vin" som fått namnet L´Esprit de Chevalier.

Det är gjort på Sauvignon Blanc (60%) och Semillon (40%). Druvorna plockas då dom är riktigt fullmogna. Jäsningen har ägt rum på ståltankar. Det har sedan fått mogna i 12 månader på ekfat.

Färgen går i en guldgul nyans med ljusgröna stråk.

I doften hittar vi en hel del citrus, massor av sommarblommor, aningens syren, stenkross och grusgång.  
I munnen har det en härlig friskhet med en bra och trevlig syra. Vi kan känna lite citrus som drar åt lime-hållet, krusbär, aningens fläder, några nektariner, mineraler av det mer kalkiga slaget som krita och ostronskal.  
Ett riktigt gott vin, som får mina fördomar på skam. Det här dricker jag gärna igen.
Betyg 4


2018 Blaufränkisch, Müllendorf.
Inte var dag jag dricker ett vin på druvan Blaufränkisch. En sökning på bloggen visar att det finns endast ett par blogginlägg med viner gjorda på Blaufränkisch, så visst blir det spännande att prova detta vin.
Det här är ett vin producerat av Rosi Schuster, vars vinfält ligger någon mil väster om Neusiedlersee runt den lilla staden St Margarethen i Burgenland. 
Rosi och maken Franz började med vintillverkning på det sena 1970-talet. Sedan 2005 är det sonen Hannes som alltmer tagit över ansvaret, även om Rosi fortfarande aktiv och kan ses ute på vinfälten.
Idag äger dom runt 14 ha varav 13 ha är vinodlingar. Vinodlingarna är spridda över ca 40 vinfält runt byarna Sankt Margarethen, Zagersdorf, Oslip, Schützen Am Gebirge, Donnerskirchen and Müllendorf. 
Årsproduktionen ligger på cirka 50 000 flaskor, varav 75% är på de röda druvorna St Laurent och Blaufränkisch, medan Grüner Veltliner och Furmint dominerar bland de gröna druvorna.

Müllendorf är ett vin gjort uteslutande på druvan Blaufränkisch, som vuxit på vinstockar som är 35-44 år gamla runt byn Müllendorf (därav nmnet på vinet).
Spontan jäsning på ståltankar. Det har fått mogna runt två år på 500-liters begagnade träfat. Ingen filtrering.

Färgen går i en mörkröd nästan blålila nyans.
I doften hittar vi initialt lite läder, tobak och jord, men tämligen omgående är det de mörka bären som tar över med en tydlig ton av svarta vinbär. Noteras kan även en liten kryddighet, kakao samt aningens krita.
I munnen är det den mörka frukten som dominerar med svartavinbär i centrum, som kompletteras med blåa plommon, lite hallon, björnbär och blåbär. En finstämd pepparton noteras liksom aningens kakao och lakrits. En fin och trevlig syra gör tillsammans med runda och mogna tanniner det här vinet till en fin ackompanjör till maten (kycklingen).
Betyg 4

En underbar kväll tog slut. Vi är uppfyllda av kvällens vin- och matupplevelser. Det här var vårt första besök på Bulot och vi kommer att återvända senare i sommar. Vi lämnar en stark rekommendation!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar