tisdag 28 juni 2022

2017 Basaltico Rosso Veronese IGT från Ernesto Ruffo

Veckan före midsommar gjorde vi en rundtur i gränslandet mellan Östergötland och Småland. Det här är de trakterna där hustrun växte upp. Den sista natten tillbringade vi på Ydre B&B i Österbymo. Ett enkelt övernattningsställe med en riktigt hyfsad frukostbuffé. 
Vi hade ätit en rejäl lunch, så vi nöjde oss med att i den lilla Coop-butiken inhandla några ostar, lite skinka och oliver. Med oss hade vi den senaste årgången av Ruffos Basaltico och då kan så klart det inte bli annat än en trevlig kväll.

Ernesto Ruffo är ett litet familjeföretag med en produktion på endast 6 000 flaskor fördelade på fem olika cuvéer. Vingården ligger väldigt vackert belägen på en kulle i utkanten av den lilla byn San Briccio i Mezzane di Sotto någon mil öster om Verona. En hektar vulkanjord äger dom. Produktionen sker efter ekologiska principer. Inga pesticider, ingen konstgödsel eller andra kemiska substanser används.

Jag skrev en artikel på Club Amarones hemsida om en provning i Stockholm under hösten 2019 med Leonardo Ruffo. Den intresserade hittar där lite mer om producentens och deras viner.

Basaltico är deras instegsvin gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella, som vuxit på vinstockar med en ålder på 15-45 år. Druvorna plockas först när de är fullt mogna, men inte övermogna. De får torka i cirka 10 dagar innan de avstjälkas och pressas. Jäsning med skalkontakt pågår i cirka 15 dagar varpå vinet får mogna mellan 12 och 24 månader på franska och amerikanska ekfat beroende på årgång. Efter buteljeringen får vinet vila i ytterligare 6-12 månader innan det anses moget för marknaden.


Det här är, precis som alla andra gånger jag smakat det, ett alldeles enastående och gott vin. Visst är 2017 alltjämt ungt och visst kommer det att utvecklas en del det närmaste året, men ett fantastiskt vin redan nu.

Färgen går i en mycket mörk rubinröd nyans. Kompakt och mycket tät.

Doften är stor, komplex och sagolik. De mörka bären dominerar doftintrycken. Här finns också lite kryddor och örter, eneträ, lakrits, kakao och skolkrita samt unset vanilj. En ren njutning att bara sitta sniffa på.
I gommen växer det ytterligare. Här finns kraft, men också elegans. Den intensiva bärsmaken av körsbär, björnbär, hallon och blåa plommon tar omedelbart kommandot. Efterhand dyker det upp, i små väl avvägda portioner, svartpeppar och lite andra örter och kryddor. Eftersmaken är lång och alldeles ljuvlig med mörk choklad, körsbärskärnor och mera mörk frukt. En fin syra och lite läckra smånafsande tanniner förhöjer intrycken. 
Betyg 4+
På SB är priset 523 kr. Min flaska är privatimporterad och kostade 37 euro.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar