lördag 25 juni 2022

2018 Morgon Côte du Py ¨James¨ från Domaine Jean Marc Burgaud

Jag köpte för ett år sedan en låda med två flaskor vardera av tre olika Beaujolais-viner från producenten Jean-Marc Burgaud. Ganska omgående blev det blogginlägg om
Kort därefter testade vi

Ikväll ger vi oss på toppvinet i den här skaran.

1989 startade Jean-Marc Burgaud tillsammans med sin hustru och kompanjon Christine sin vinverksamhet genom att hyra 3 ha vinfält. Idag äger dom runt 19 ha varav 13 ha i Morgon (7 ha i Côte du Py), 1 ha i Régnié samt 5 ha Beaujolais Villages. Verksamheten har sin bas i Villié-Morgon. All odling sker enligt organisk-biologiska metoder utan att vara certifierad. Allt arbete i vingården utförs för hand eller med hästar som hjälpmedel. Naturlig jäsning och inga tillsatser förutom lite svavel vid buteljering.

Morgon är ett av de tio distrikt som utgör vinregionen Beaujolais. De tio distrikten ligger längs sluttningarna på den västra sidan av floden Saone. Det mest kända och kanske de bästa vinfälten i Morgon ligger på kullen Côte du Py, där J-M Burgauds vinfält ligger på den högst belägna delen. Jordmånen är blå granitskiffer.

Druvan är så klart Gamay, som vuxit på vinstockar som är närmare 60 år gamla. J-M Burgaud har ett av de högst belägna vinfälten (350 m ö h) i vingårdsläget Côte du Py. 
Precis som jag skrev ovan sker vinifieringen genom spontan (naturlig jäst) jäsning. Vinet får ligga till sig i 12 månader på stora begagnade ekfat.


Inledningsvis är doften lite försiktig med toner av läder, men ganska snabbt är det den mörka frukten som tar över och dominerar intrycken. Vi kan också notera lite krossad flintasten, dammiga grusvägar, aningens skolkrita och rosor. Fast det bestående intrycket är den lättsamma och trevliga doften av mörka bär.
I gommen är det den underbara frukten med körsbär, hallon, tranbär, blåbär och björnbär som dominerar. Bra syra ger vinet en härlig friskhet. Rätt så slankt med lite tanniner som smånafsar i gommen. Här finns också några finstämda toner av örter och kryddor som förhöjer intrycken. Eftersmaken är medellång och där tillkommer aningens lakrits och choklad.
Riktigt gott!
Betyg 4+
Nu verkar samtliga av J-M Burgauds viner slutsålda på SB. Den här flaskan kostade 397 kr, då vi köpte den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar