tisdag 14 september 2021

2019 Morgon Côte du Py, Jean-Marc Burgaud

Det dök för en tid sedan upp en möjlighet att köpa några flaskor i tre olika prisklasser från Jean-Marc Burgaud. En producent jag aldrig tidigare druckit något av. Det blev ett köp.

För drygt en månad sedan skrev jag om instegsvinet (det billigaste) Les Vignes de Lantignié en Beaujolais Village. Vad vi tyckte om den kan du läsa här
Nu hackar vi oss upp ett steg och prövar deras Morgon Côte du Py från 2019.


1989 startade Jean-Marc Burgaud tillsammans med sin hustru och kompanjon Christine sin vinverksamhet genom att hyra 3 ha vinfält. Idag äger dom runt 19 ha varav 13 ha i Morgon (7 ha i Côte du Py), 1 ha i Régnié samt 5 ha Beaujolais Villages. Verksamheten har sin bas i Villié-Morgon. All odling sker enligt organisk-biologiska metoder utan att vara certifierad. Allt arbete i vingården utförs för hand eller med hästar som hjälpmedel. Naturlig jäsning och inga tillsatser förutom lite svavel vid buteljering. Jean-Marc låter alltid de hela klasarna får vara med vid jäsningen med andra ord sker ingen avstjälkning.
Morgon är ett av de tio distrikt som utgör vinregionen Beaujolais. De tio distrikten ligger längs sluttningarna på den västra sidan av floden Saone. Det mest kända och kanske de bästa vinfälten i Morgon ligger på kullen Côte du Py, där J-M Burgauds vinfält ligger på den högst belägna delen. Jordmånen är blå granitskiffer.

Ikväll dricker vi Morgon Cöte du Py från 2019, som prismässigt är mellanvinet av de tre som släpptes i början på året. Druvan är så klart Gamay. Dessa har vuxit på vinfält belägna 340 m över havet. Vinstockarna har en ålder på i genomsnitt 60 år. Ingen avstjälkning, naturlig jäst och ytterst lite svavel vid buteljering. Vinet har fått mogna i tio månader på stora ekfat (10 hl eller större)

Färgen går i en djup rubinröd ton.

Doften startar lite försiktigt med toner av läder, men ganska omgående är det en blandning av röda och lite mörka bär som tar kommandot. Här finns tydliga mineraler av stenig karaktär, som för våra tankar till grusiga cykelvägar och krossad flintasten. Lakrits, kakao och violer smyger i bakgrunden. Fast det är den lätta, lite intensiva bärdoften som är det bestående minnet.

I munnen är det friskt med en härlig bärblandning (körsbär, hallon, tranbär, vinbär, något björnbär). Finstämda örter och kryddor förhöjer smakintrycken. Alert syra och lite lätt bitande tanniner ger det här beaujolais-vinet en härlig ryggrad. Medellång eftersmak med mera bär som efterhand får sällskapa med kakao, lakrits, steniga mineraler och aningens viol.

Jämfört med det billigare (70 kr) Les Vignes Lantignié har kvällens vin aningens högre komplexitet och något större elegans, som jag tycker motiverar det högre priset.
Betyg 4(+).
På Bolaget kostar det 248 kr. Nu är det rapporterat som slutsålt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar