torsdag 30 september 2021

2018 Vieilles Vignes, Domaine Houillon

 Häromdagen gnällde jag över vädret här på Västkusten och vad vi förväntar oss de närmaste månaderna. Svar på tal fick jag omgående. Gårdagen bjöd på sommarväder. Sol och klar luft. Vindstilla och varmt. En helt ljuvlig Brittsommardag med andra ord. Vi blev sugna på att dricka något lättsamt rött. Det fick bli ett vin från Domaine Houillon.

Domaine Houillon drivs sedan några år tillbaks av paret Aurélien och Charlotte Houillon. Aurélien kommer från Jura, där han arbetat ett flertal år med vintillverkning. 2014 flyttade han till Schweiz för att hjälpa till med att ställa om en vingård till bioynamisk odling. 
2017 startade Aurélien och Charlotte upp sin egna verksamhet i den lilla byn Faucon (Vaucluse) vid foten av Mont Ventoux. 9 ha är egendomen på, varav hälften utgör vinfält (3 ha Grenache och resten Syrah/Cinsault). 
All odling sker enligt biodynamiska principer och till sin hjälp har de även hästen Victoire och åsnan Castor.
Så klart är det bara naturlig jäst som används vid vinmakningen. Inga tillsatser, ingen filtrering, ingen klarning och all omdragning sker med gravitationens hjälp. Naturvin helt enkelt.
Förutom vinodlingen driver dom ett litet Chambre d´hôtes och Charlottes hantverksmässiga tillverkning av papper. Etiketterna tillverkas av kvistar från vinrankorna.
Det här vinet är gjort uteslutande på druvan Grenache, som vuxit på vinstockar som är mellan 30 och 66 år gamla. Vinfältet ligger 350 m ö h. Jordmånen är kalkrik lera, grå märgel med formationer av sandsten och kalksten.
Druvorna avstjälkas, spontan jäsning i slutna ståltankar (30 hl) samt 12 månaders lagring på använda ekfat.
Importörens uppfattning är att öppnad flaska helst ska avslutas samma kväll. Vi var så klart tvungna att spara en liten skvätt till dagen därpå och gör då samma reflexion som importören.

Doften är lite försiktig men ändå tydlig. Den inleds med lite läder och jord, men rätt omgående får vi en hel drös med mörka bär, några rejält tilltagna nypor örter och kryddor. Här finns också en del krita och stendamm.

I munnen är det slankt och nästan lite josigt med en liten spritzig touch. Detta är precis vad vi vill ha denna Brittsommar-eftermiddag i solskenet. 
Ganska omgående är det den svala frukten med en blandning av mörka och lite ljusare bär som dominerar i gommen. Här finns körsbär, hallon, björnbär och några tranbär. Frukten är svalare än vad den är för många andra Rhôneviner. Måhända är det vinfältets höga läge som skapat detta. Några lite större nypor örter och kryddor piffar upp anrättningen. Betydligt mindre men ändå klart förnimbara noterar vi inslagen av steniga och kalkiga mineraler. Härlig friskhet genom den trevliga och inte alltför närgångna syran, som tillsammans med de beskedliga och endast försiktigt nafsande tanninerna skapar en fin ryggrad hos det här vinet. Eftersmaken är medellång och även här är det den svala frukten som dominerar, men nu i sällskap med lite sötlakrits.

Vi gillar det här slanka och lite josiga vinet. Den lilla spritzighet som finns känns bara uppfriskande i sensommarsolen. 
Betyg 4

Vinet ingick i en låda om tre viner från Domaine Houillon som importören Vin & Natur lanserade förra hösten i beställningssortimentet hos SB. Priset var 1 314 kr. Nu är det dessvärre rapporterat som slutsålt. Domaine Houillon är definitivt en producent att hålla ögonen på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar