måndag 4 oktober 2021

2015 Amarone, Marion

Till den gångna veckans CL-matcher fick det bli en mycket ung Amarone från Marion. Deras Amarone brukar behöva några år på sig för att nå sin fulla potential, men vår nyfikenhet tar över. Rejält med luftning brukar kunna hjälpa till, så tre timmar får glasen stå och lufta sig innan vi börjar smaka av vinet.

Marions vingård liger i dom östra delarna av Valpolicella närmare bestämt i kommunen Marcellise. Familjen Campedelli köpte vingården 1988. Den omfattar 8 ha. Ett omfattande renoveringsarbete drogs igång och nya vinstockar planterades. Till en början såldes druvorna till "Cantina Sociale di Colognola ai Colli". I mitten på 1990-talet började dom göra vin under eget namn. Idag är det Stefano med hustrun Nicoletta och brodern Marco som driver verksamheten.

Marion är en av mina favoritproducenter. Dom har i sin portfölj en alldeles lysande Valpolicella och en magnifik Valpolicella Superiore. Dom gör också två viner på i Valpolicella lite annorlunda druvor: Teroldego och Cabernet Sauvignon, som båda genomgår en appassimento innan vinifieringen startar. Mina tankar kan du läsa här
Marions amarone platsar på min Tio-i-toplista. Jag köper inte varje årgång. Varför kan en undra då varje blogginlägg varit en stor hyllning. Hur som så kan du klicka på resp årtal så får du mina tankar om den årgången:  2006 ,2007 och 2012

Den är gjord på blandningen Corvinone (45%), Corvina (25%), Rondinella (20%) och resterande 10% på diverse andra druvsorter bl a Croatina. Druvorna har torkats i dryga tre månader varpå de pressas. Jäsningen äger rum under 40-50 dagar och därefter tappas vinet upp 225-liters fat av slavonsk ek, där det får ligga till sig i runt tre år.

Doften är till en början lite återhållsam, men tar sig ju längre tid vinet får tillbringa i glasen. En ungdomlig doft av körsbär, skogsbär, lite örter, nyrensad skogssvamp samt något rosenblad. Rätt så komplext redan nu, men här finns så mycket som är på gång och ännu inte hunnit utvecklats. 

Smaken går lite i samma stil. Ungt och massor av smaker som ännu inte hunnit bli fullt utvecklade. Fasligt gott redan nu. Och visst kommer det att växa. Frukten är ung och frisk med massor av söta, mörka körsbär, lite mogna björnbär, något hallon, blåbär och svartavinbär. Ett finstämt inslag av örten och någon liten kryddighet. Lite snällt nafsande tanniner gör sig påminda. Eftersmaken även den inte fullt utvecklad, men ändå blir vi lyriska av den mörka frukten, antydan till torkad frukt, mörk choklad och gott om körsbärskärnor.

En fantastisk amarone som bara kommer att växa de närmaste åren. Kanske fullt utvecklad om två-tre-fyra år och sedan stanna där i många år till.
Betyg 4++
Nästa flaska tar jag om två år och förväntar mig åtminstone betyget 5-.
Dessvärre verkar både årgång 2015 och 2016 vara slutsålda på SB.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar