torsdag 8 februari 2018

3 gånger Marion: Cabernet Sauvignon, Teroldego och Amarone

Marion är en producent i de östra delarna av Valpolicella. Vid vårt första besök på våren 2011 med Club Amarone blev vi rejält imponerade av deras Superiore och så klart Amaronen. Givetvis finns dom med på min Tio-i-Topp-lista över Amaroneproducenter.

Vi provade härförleden tre av deras viner. Så klart är det deras Amarone som sticker ut som ett världsklassvin, men med tiden har vi alltmer kommit att uppskatta deras Teroldego och Cabernet Sauvignon.
2013 Cabernet Sauvignon.
Vinet är till hundra procent gjort på druvan Cabernet Sauvignon. Druvorna kommer från ett vinfält som nyplanterades 1989 dvs för snart trettio år sedan. Hälften av druvorna skördas under andra halvan i september. Dessa druvor genomgår en 30-40 dagar lång appassimento (torkning). Den andra hälften skördas några veckor senare och är då nästan övermogna. Dom två delarna vinifieras var för sig. Vinet får ligga till sig i trettio månader på 350-liters slavonska ekfat innan det blandas.

Ett riktigt bra vin till mustiga köttgrytor eller en saftig biff.
I doften finns det en hel del mörka bär, men också våt jord, svamprens, läder och kryddor.
I munnen är det till en  början de fina bären vi känner: björnbär, hallon, blåbär, några svarta vinbär och lite slånbär. Efterhand kommer det fram en del örter, blåa plommon, choklad, kaffe och unset vanilj. En bra och pigg syra finns det, som tillsammans med de lite nafsande tanninerna bygger upp en ordentlig ryggrad hos vinet.
Eftersmaken är något längre än medel. Det börjar med mörka bär som via örter och kryddor avslutas med en söt lakritsrem.

Strålande gott idag, men kommer att utvecklas fint de närmaste tre/fyra åren.
Betyg 4
På SB kostar det 320 kr. Dessvärre är det rapporterat som slutsålt.
2013 Teroldego
Ett vin gjort på hundra procent Teroldego. Detta är en druva som framförallt odlas i Trentino/Alto-Adige/Sydtirolen och där Elisabet Foradori, ibland kallad drottningen av Teroldego, särskilt är känd för sina viner på druvan Teroldego.
Minns jag rätt så ska Marions druvor vara från en klon av Foradoris druvor. Jag tror också att Marion är den enda producenten i Valpolicella som gör ett vin på endast Teroldego-druvor.

En del av de skördade druvorna får torka i trettio månader innan de pressas. Den andra delen pressas direkt efter skörd. Vinifieringen sker således var för sig. Musten blandas och får sedan ligga i trettio månader på små ekfat.

En hyfsat stor doft av mörka bär strömmar mot oss, då vi småsniffar på vinet. Här finns en del örter, kaffe, kakao, finstämda ekfats toner, kompostjord och aningens viol.
En komplex och trevlig doft.

I munnen är et den komplexa och rätt så kraftiga smaken av mörka bär, som vi först noterar. Här finns mörka körsbär, blåbär, björnbär, svarta vinbär och blåa plommon. En tydlig smak av örter och kryddor kan vi också känna.
 Syran är tämligen stor och ger vinet en bra friskhet, som tillsammans med tanniner, som biter lite mer än försiktigt i munhålan, gör detta till en bra samspelare med diverse köttiga maträtter.
Eftersmaken är något längre än medel. Den komplexa mörka frukten får här sällskap av espressokaffe, mörk choklad, steniga mineraler och finmalda örter.
Ett tusan så gott vin.
Betyg 4
Teroldego är en intressant druva, dessvärre finns idag endast två viner på denna druva hos SB. Båda i beställningssortimentet. Någonstans har jag läst att Foradoris Teroldego kommer att dyka upp hos SB i februari. Så håll utkik på nylanseringar.

2012 Amarone.
Den är gjord på blandningen Corvinone (45%), Corvina (25%), Rondinella (20%) och resterande 10% på diverse andra druvsorter bl a Croatina. Druvorna har torkats i dryga tre månader varpå de pressas. Jäsningen äger rum under 40-50 dagar och därefter tappas vinet upp 225-liters fat av slavonsk ek, där det får ligga till sig i runt tre år.
Årgång 2012 rankas ju inte som en av de allra bästa amaroneårgångarna, men jag tycker Marion ändå fått till det riktigt bra.

Det här är fortfarande en ganska ung amarone, men jag tycker den lämnat det riktigt ungdomliga stadiet och övergått till att få lite mognafstoner.
I doften hittar vi en tydlig ton av körsbär med en någon ljusare framtoning än vad vi annars vant oss vid. Något litet inslag av skogssvamp finns det också samt en liten förförisk ton av torkade rosor och lavendel. Riktigt angenämt att bara sniffa på vinet.
I munnen är det en intensiv smak av framförallt söta mörka körsbär som vi kan känna. Det tillkommer efterhand även en del andra mörka bär såsom björnbär, blåbär, sv vinbär och lite plommon samt några ljusare toner av bär, som vi inte riktigt kan sätta namnet på. Vi känner en tydlig smak av torkad frukt med en mycket försiktig russinton. Lite svartpeppar och aningens kanel ger vinet en spännande dimension. Syran är lite mer återhållsam, men ändå tillräcklig för att skänka friskhet. Små nätta tanniner bjuder på lite motstånd i munhålan.
Eftersmaken är riktigt lång med ännu mera mörk frukt, torkad frukt och örter, men där dyker också upp toner av espresso, mörk choklad, körsbärskärnor och lite lakrits.

Fantastiskt gott. Det mesta i smakväg har nog kommit fram utan att ha övergått i fullmognad. Känslan är att 2012:an kommer att mogna lite snabbare än andra årgångar. Du som har flaskor av den här årgången ska nog testa en för att stämma av mot dina egna smaklökar.

Betyg 4++

På SB är det årgång 2013 som gäller. Den är rapporterad som slutsåld, men håll utkik i fall det kommer in några extra flaskor.




2 kommentarer:

  1. Super J-C, tack!! saknar betyget på Teroldegon bara!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för uppmärksamheten!
      Betyg 4. Övervägde ett plustecken
      Åtgärdat!
      Ha en bra dag Jörgen
      J-C

      Radera