måndag 19 februari 2018

2007 Domaine Vieille Julienne Chateauneuf du Pape

Vi hade för cirka tio år sedan en passion för viner från södra Rhone och då framförallt för viner från Chateauneuf du Pape. Vårt intresse har väl svalnat något liksom det gjort hos många andra bloggare från den tiden. För Vintankars del poppar det med jämna mellanrum upp ett behov att testa någon av de kvarvarande flaskorna i källaren. Det gjorde så för någon vecka sedan.
Domaine de la Vieille Julienne består idag av 15 ha vingårdar, som är belägna strax utanför den lite större orten Orange i appellationen Chateauneuf-du-Pape. Historien börjar dock redan 1905 då familjen Daumen köpte den gamla egendomen och började plantera fler vingårdslotter  än de som redan var planterade. Fram till 1960-talet sålde man sina skördar till kooperativ och till större Négociants. På 1960-talet började dom buteljera vin under eget namn under Maxime Daumens ledning. Det förvärvades ytterligare areal och nyplantering ägde rum. När man nu sålde vin under eget namn blev också urvalsprocessen av druvor noggrannare: högre och perfekt mognad samt lägre skördeuttag blev några av ledorden.
Nästa steg togs under 1990-talet då dom under Jean-Paul Daumens ledning konverterade till ekologisk odling främst genom att sluta använda kemiska bekämpningsmedel och konstgödning. Nästa steg blev att ställa om till biodynamiska odlingsprinciper.
Dom gör fyra olika Ch9dP-viner, ett rött och ett vitt Cotes du Rhone Lieu Dit Clavin.
Källa: Dom de la Juliennes hemsida och en artikel av Michel Jamais i Livets Goda
Vi dricker deras "vanliga" Chateauneuf-du-Pape. Det är dominerat av druvan Grenache (runt 60%) och har inslag av Syrah, Mourvèdre, Counoise  och Cinsult, men också små mänder av de lite ovanligare druvorna Vaccarèse och Muscardin. Vinrankorna är mellan 70 och 100 år gamla. Druvorna genomgår två selekteringar, en ute i vingården och en innan druvorna pressas. Alla druvor avstjälkas. Enbart naturlig jäst används. Ingen klarning eller filtrering. Vinet får tillbringa en tid på mycket sora begagnade ekfat sk Foudres.


I doften hittar vi mörka bär, ett tydligt inslag av peppar, en delörter och en någon jordig ton som förstärkts med aningens läder.

Vinet är inne i en alldeles underbar drickfas just nu. Klart på väg in i ett fint mognadstadie.
Det är fantastiskt gott med härliga mörka bär, även några lite rödare bär cirkulerar i bakgrunden, blåa plommon, provencalska örter, en liten ton av pinje och nästan mineralstinn ( stenar, grus, järnrör blod). Syran är fortfarande lite småpigg. Tanninerna är mjuka och väl avrundade utan att för den skull bli det minsta mesiga. Här finns en härligt lång eftersmak med ännu mera frukt, örter och mineraler.
Sagolikt gott! När Ch9dP är som bäst!!
Betyg 5-



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar