måndag 12 februari 2018

2009 Amarone Roccolo Grassi och Speri

2009 var ett år då väderförhållandena var gynnsamma i Valpolicella, även om skörden blev något mindre än 2008, så visade vinerna sig hålla en hög kvalitet. Skörden startade lite tidigare än brukligt. Det kom också mycket lovord från producenterna och vinjournalister. På senare tid har det kommit en del signaler att vinerna från 2009 skulle mogna snabbare och redan nu nått sin topp.
Vi beslutade oss för en tid sedan att titta lite närmare på var 2009:orna står idag. Vi tjuvstartade redan i december med
- Titari från Brunelli
- Brigaldara Amarone
- Selezione Antonio Castagnedi

2009 Roccolo Grassi
Roccolo Grassi är ju en av mina favoritproducenter och självklart fick dom plats på min Tio-i-Topplista. En minnesvärd stund är Provningen på Enoteca i Fumane.
Jag drack en 2009:a för ett år sedan och tyckte inte att jag riktigt kände igen den Jag skrev då så här.
Flaskvariation eller trend? Det är med stor nyfikenhet vi drar korken!
Den här amaronen görs på druvblandningen Corvina (60%), Corvinone (15%), Rondinella (20%) samt Croatina (5%). Druvorna kommer från en vingårdslott på 4 ha och där vinstockarna har en ålder på över 40 år. Druvorna torkas i dryga 90 dagar innan de pressas. Jäsningen äger rum på ståltankar. De har efter vinifieringen fått ligga till sig i 26 månader på 225-liters ekfat, varav hälften varit nya och den andra hälften använts två gånger tidigare. Det gjordes runt 10 300 flaskor 2009.

Doften kommer oss tämligen omgående till mötes med massor av mörkröda bär främst körsbär. Det finns subtila nyanser av blåa plommon, kryddor, tobak, läder och regnvåt jord.
Det andas elegans över doften. Det är ju så här vi är vana att möta Roccolo Grassis amarone.
I munnen är det en mogen amarone, med bra tryck i smakerna, bibehållen friskhet och stor elegans. Visst har smakerna nått en stor mognadsgrad (djup och mjukhet), men med den friskhet som finns så kommer den att hålla sig på den här nivån i många år till.
Den härliga bärsamlingen av körsbär, björnbär, skogshallon som förstärkts med blåa plommon är ju underbar god. Lite subtila toner av örter, kryddor och torkad frukt höjer nivån ytterligare. Sammetslena tanniner och en fortsatt pigg syra sätter vi också på pluskontot.
En sagolikt lång eftersmak, där frukten kommer åter och avslutas med mörk choklad och krossade körsbärskärnors lilla bitterhet.
Betyg 4++

2009 Speri
33-årig bröllopsdag firades i förra veckan. Hummer och champagne blev starten på den måltiden, vilket du kan läsa om här. Kvällen avslutades med Amarone.

Druvorna till Amaronen kommer från den 10 ha stora vingården Monte Sant´Urbano i Fumane, belägen på kullar som ligger på en höjd av 280-350 m över havet. Druvblandningen är Corvina och Corvinone (70%), Rondinella (25%) och en liten slatt Molinara.
Efter att druvorna skördats får de ligga och torka i ca 100 dagar. Vinet får efter att druvorna pressats ligga i dryga månaden på ståltankar tillsammans med skalen. I mitten på februari separeras skalen och då börjar själva jäsningsproceduren. Den äger rum på 50 hl ekfat. Vinet får sedan vila upp sig först i ca 24 månader på 500 l ekfat (allier) och sedan i 12 månader på 20-40 hl  ektunnor. Slutligen en kortare tid på flaska innan vinet är moget för marknaden.Det här är en helt annan typ av Amarone. Kraftigare, mer robust, mer syra och rejälare tanniner. Här finns inte samma elegans som hos Roccolo Grassi. Dricks Speris Amarone för ung (sex/sju år gammal) kan den t o m upplevas som lite vresig. Årgång 2009 upplever jag fortfarande som lite ung och har precis kommit in i en alldeles underbar drickfas.

Doften är både stor och kraftfull med mörka körsbär och skogsbär som främsta signum, men en trevlig örtsamling, en del torkad frukt(inte så mycket russin) och en servil kryddighet på sluttampen kan vi notera.
I munnen är det ordentligt tryck i smakerna, men inte utan en viss elegans och med en bra balans. Här finns massor av söta mörka körsbär, björnbär, skogshallon och blåbär. En del torkad frukt noteras, dock inte så mycket russin. Små nypor av örter och kryddor liksom kakao finns det också. Syran och tanninerna är mer påtagliga i Speris Amarone än i många andra, vilket gör den enklare att använda till mat.
En underbar eftersmak med mera söta mörka körsbär. Den torkade frukten tar mer plats samtidigt som lite kryddor, krossade körsbärskärnor och riktigt mörk choklad tillkommer.
Sagolikt gott!

Vi tror den kommer att utvecklas ytterligare. Den som ligger på några 2009:or behöver inte ha bråttom, även om den redan nu är riktigt, riktigt bra.

Betyg 5-

Speri är en bland de mest köpvärda Amarone under 400 kr.

1 kommentar: