Brodern och svägerskan gjorde oss sällskap. Dom firar snart femårig bröllopsdag, så vad kändes bättre än att plocka fram den sista flaska av en champagne som jag bjöd dom på när dom gifte sig.
På hösten 2012 besökte jag Mat- och Vinmässan Mitt Kök i Göteborg. Det var då, som jag för första gången stötte på champagneproducenten Hatt et Söner. Jag hade ett riktigt trevligt samtal med deras representant Mathias Kahn. Det hela landade i att köpte ett gäng flaskor av deras sortiment bl a 2 st av deras prestige-champagne Le Grand-Père med årgången 2004.
Deras Vingård klassificeras som Premier Cru och täcker flera hektar av Mont-Aimé-marken och ligger i champagnebyn Bergères-les-Vertus i Côte des Blancs.
Detta är en Blanc de Blancs dvs den är gjord på endast druvan Chardonnay. Druvorna kommer från två vingårdslägen: ett i Oger och ett i Bergères-les-Vertus. Det är här som deras äldsta vinstockar finns.
Vår första flaska drack vi på våren 2015. Vi gillade verkligen vad vi drack och skrev då så här på bloggen.
Förväntningarna är nu ordentligt uppskruvade med tanke på att det gått ytterligare fem år. Och de infrias med råge. Vilken utveckling det varit! Ikväll är den helt fantastisk. Ja nästan magisk, så fylld av smaker och så välbalanserat.
Det börjar med en liten förförisk doft, där gula och röda äpplen lockar fram ett leende på våra läppar. Här finns också en lätt brödaktig ton, några stänk från blodapelsin, lite nötter, mariekex, stendamm och små vita blommor.
I munnen är den torr och med tydliga begynnande mognadstoner. För fem år sedan upplevde vi den som ungdomlig. Det stadiet har den lämnat och de mognadstoner som nu framträder har lyft den åtskilliga steg.
Det börjar med en läcker äppelkompott på gula och röda äpplen, som strax därpå sällskapar med sköna citrusfrukter såsom blodapelsin, mandariner, lite lime och några stänk grapefrukt. Inslaget av mineraler är påtagligt, där främst de steniga och snäckskalsaktiga noteras, men också någon skifferaktig ton tillsammans med krita kan anas. Mariekex, nötter, någon nougat, gula stenfrukter, små nyanser av tropisk frukt, aningens rostat bröd och i avslutet lite blodgrape dyker i små portioner upp i den komplexa smaken. Inte allt på en gång utan mer som lager på lager.
Eftersmaken är lång och mycket av smakerna återkommer här. Just det härliga avslutet med blodgrape dröjer sig kvar riktigt länge.
Betyg 5
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar