söndag 10 oktober 2021

2015 Langhe Nebbiolo, Elio Sandri

Det har gått lite mer än fem år sedan jag fick upp ögonen för Elio Sandri och hans viner. Ett mail från Gabriel på Bristly Wine satte fart på fingrarna och en vinlåda var beställd. Första blogginlägget kom några veckor senare och där hittar den intresserade lite fakta om Elio och hans viner.

Kvällens vin är så klart gjort uteslutande på druvan Nebbiolo. Druvorna till Elios Langhe Nebbiolo kommer från Baroloklassificerade vingårdar som Elio Sandri själv anser har för dålig solexponering för att nå upp till de mycket höga krav han ställer på sin Barolo. Vinstockarna är dryga 30 år gamla och växer på en vingård, Suri Disa, som ligger cirka 300 m över havet. Jäsningen har ägt rum på ståltankar genom naturlig jäst. Det har fått ligga till sig runt ett år på stora s k botti av kastanjeträ och några månader på flaska innan det ansetts redo för marknaden.

Jag drack det här vinet för ungefär 30 månader sedan och upplevde det då fortfarande som ungt. Idag vill jag inte kalla det ungt längre, men heller inte för ett moget vin. Jag säger istället i ett perfekt drickskick och underbart gott.

Doften börjar lite försiktigt med läder och aningens jord, men vinet behöver inte lång stund i glasen förrän frukten tagit över. Här finns körsbär, tranbär, nypon, en liten nypa örter och lite rosor.

I munnen är det rätt så slankt, lite småstramt, ordentlig syra och väluppfostrade tanniner. I hög utsträckning vad jag förväntar mig av en inte purung Langhe Nebbiolo. En läcker bärsamling av såväl röda som lite mörkare bär gör att våra mungipor pekar uppåt och vi nickar till varandra med orden "det här är ju riktigt gott". Körsbär (lite syrliga), tranbär, röda vinbär, nypon och så lite mörkare skogsbär. Några små nypor örter och kryddor spär på komplexiteten tillsammans med aningens sötlakrits, unset viol och rosor samt steniga mineraler.
Betyg 4-
På "Bolaget" är det årgång 2019 som är aktuell till 219 kr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar