torsdag 7 oktober 2021

2013 San Fereolo

Dags att åter knyta bekantskapen med ett vin jag gillar skarpt och som jag köper då och då. Det blir inte varje ny årgång av någon outgrundlig anledning, trots att varje gång jag druckit det har ag fått en trevlig vinupplevelse.

Bakom producenten San Fereolo står Nicoletta Bocca. Hon köpte 1992 en gammal vingård på 12 ha belägen mellan Dogliani och Monforte d´Alba. I anslutning till gården ligger en gammal barock-kyrka som heter San Fereolo och därmed var namnet givet.
2004 fick hon sin  biodynamiska certifiering och hon är en del av Vinnatur-rörelsen.
Har jag förstått saken rätt var hennes Dolcetto den första som belönades med tre glas av Gambero Rosso.

Jag har skrivit om årgångarna 2007 och 2008. Klicka på resp årtal så får du mina tankar. 

Vinet är gjort uteslutande på druvan Dolcetto, som kommer från vinstockar som är mellan 45 och 75 år gamla. Vinfälten är belägna på 400-500 m ö h. 
Naturligtvis skördas allt för hand. Druvklasarna avstjälkas och pressas försiktigt. Jäsningen sker med naturlig jäst och äger rum på ekfat. Vinet får ligga till sig på 7-40 hektoliter stora ekfat i drygt 6 månader innan det buteljeras.

En frisk doft med ett tydligt inslag av tobak och läder. Så känner vi direkt efter att vi hällt vinet i våra glas. Precis när vi konstaterat detta så dyker det upp mörka körsbär och blåa plommon. Örter, krossad sten och några rosor får vi när tempen börjar stiga på vinet. På det hela en trevlig och angenäm doft.

I munnen känns det slankt, friskt och med en viss stramhet. Precis som en Dolcetto ska vara. De mörka körsbären gör sig omedelbart påminda och kompletteras efterhand med blåa plommon och några skogsbär. Några små nypor örter och kryddor kompletterar smakbilden. Bra och angenäm syra bildar tillsammans med de distinkta tanninerna (inte alltför krävande) en ryggrad. Eftersmaken är medellång med småbittra körsbärskärnor, aningens viol, kakao och en frukt som nu känns lite ljusare.
Ett väldigt gott vin idag, men med något år i källaren kommer San Fereolo att växa ytterligare.

Betyg 4-

Priset på "Bolaget" är 229 kr och det verkar finns en del flaskor runt om i landetInga kommentarer:

Skicka en kommentar