fredag 29 oktober 2021

2012 Châteauneuf-du-Pape Château Sixtine

 Hösten har verkligen fattat ett grepp om oss. Här i Nordhalland är det starka vindar och regn mestadels, även om solen några enstaka timmar lyser upp vår tillvaro. Det finns dock vin som sprider glädje och värme och verkligen lyser i höstmörkret. Vi drack ett sådant förra helgen. En alldeles lysande Chateauneuf-du-Pape.

Producenten Chateau Sixtine-Cuvée du Vatican har en anrik historia. Egendomen om fattar 23 ha vinodlingar och är familjeägd genom familjen Diffonty, vars anor kan spåras till mitten på 1600-talet. Företagets namn kommer sig av att dom fick en stor beställning på nattvardsvin av påven på 1920-talet.
Jean-Marc Diffonty tog över företaget i början på 1990-talet. En modernisering med nytt vineri, lägre skördeuttag mm tog fart. 

Druvblandningen är 50% Grenache, 20% Mourvedre och 30% Syrah, från vingårdslägena Rayas, La Crau och Barbe dʼAsne i Chateauneuf-du-Pape. Vinstockarna är mellan 50 och 100 år gamla.
Jäsningen äger rum i ståltankar. Hälften av vinet får tillbringa runt ett år på stora ekfat  och den andra halvan på barriquer, varav 30% nya. Därefter blandas vinet och tappas på flaska.
Vi möts av en hyfsat stor doft av solvarma mörka bär, en ansenlig mängd provencalska örter, aningens pinjeträd samt en god portion grusiga mineraler. Riktigt trevligt!

I munnen känns vinet moget, men ändå med en bra friskhet. De mörka bären dominerar smakintrycken. Mogna björnbär, blåa plommon, lite körsbär, aningens svartavinbär och skogshallon. Inslaget av örter är precis som i doften påtagligt. Små, nätta och väl avrundade tanniner bjuder tillsammans med den finstämda syran på ett behagfullt motstånd. Eftersmaken är något längre än medel och här tar örterna för sig lite mer på fruktens bekostnad. Det tillkommer sötlakrits, lite mörk choklad, aningens svart te samt grusiga mineraler med stänk av bloddroppar.
Ett gott och mycket trevligt vin om än inte stort.
Betyg 4
Vi betalade 299 kr på SB, då det begav sig (2016).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar