fredag 17 september 2021

Sommarens sista dag firar vi med Retsina. Del 12 och 13 i Projekt Grekland 2.0

I fredags den 10:e september tog sommaren slut, men vilken dag vi fick. Solen strålade från en klarblå himmel i stort sett hela dagen. Temperaturen knatade upp mot 25 grader. Så klart tog vi chansen att få ett sista dopp i havet. Friskt och väldigt njutbart.

Vi tog också chansen att njuta av Retsina på kyrkbänken och till vår grekiska måltid med friterade bläckfiskringar, tzatziki och en grekisk sallad.


Garalis Winery. 
Manolis Garalis är tredje generationens vinmakare. Han startade sin egna verksamhet 2006 och redan 2007 kommer den första årgången. Garalis Winery håller till på ön Lemnos belägen i den nordligaste delen av Egeiska havet. 
Det är ett rent familjeföretag där både hustrun och barnen är involverade. Garalis odlar främst de lokala druvorna Limnio och Muscat Alexandria. Vingården är 5 ha stor och brukas enligt organisk-biologiska odlingsmetoder (certifierade). Jordmånen på vingården är vulkanisk. Vinfälten ligger på 150-200 m över havet. Endast naturlig jäst används. Ytterst lite svavel tillsätts vid buteljeringen.Retsina of Lemnos
Druvan är Muscat Alexandria till hundra procent. Jäsningen har ägt rum på rostfria ståltankar och varade runt 19 dagar under vilken färsk "Pine resin" tillsättes.

Färgen går i en ljusgul ton.
I doften finns den väldigt tydliga tonen av kåda, men elegant och inte den där råa tonen som en kan få på en del turisttavernor. Här finns också lite örter, citrus och tropisk frukt.
Ett rätt så lättdrucket vin som skänker både svalka och är törstsläckande. Visst kommer kådan igen även i smaken, men precis som i doften känns den elegant på något vis. Gott om citrus, lite gröna äpplen, en del örter och en lätt touch av aprikoser.
Riktig gott!
Jag har tidigare utnämnt Retsina Amphorae Natur från Tetramythos till den bästa Retsinan jag druckit. Jag tycker att Garalis variant är i det häradet också.
99 DKK för 0,5 l fick jag betala hos Oinofilia.


Rosé Retsina of Lemnos.
Den här retsina är gjord på Muscat Alexandria (90%) och Limnio (10%). Färgen kommer av att musten har fått tillbringa några dagar med skalkontakt. Jäsningen äger rum på ståltankar med vildjäst. Färsk Aleppo-Pine resin har tillsatts under jäsningsprocessen.
Färgen går i en vacker lite ljusare bärnstensfärgad ton.
Visst kan vi känna den typiska kådadoften, men väsentligt mindre än i de flesta andra retsinor jag druckit. Istället finns här gott om persika, nektariner, grapefrukt, örter (timjan, rosmarin) samt lite krita och krossad sten.
I munnen dyker det så klart upp lite kåda, men inte särskilt dominerande. Istället är det örter, lite kryddor, grapefrukt och krita som vi känner på ett tydligare vis.
Även den här roséfärgade retsinan är god, men når inte riktigt upp till Garalis "vanliga" retsina.
119 DKK fick jag betala för de här 50 cl.

Två trevliga och riktigt bra viner för oss som gillar Retsina. Därtill bra prissatta!


Projekt Grekiska viner 2.0. 
Det landade under vårvintern en kartong med tolv olika viner hemma hos Vintankar, som kommer att ingå i det projektet, men det kommer också att ingå andra viner köpta på SB eller annorstädes. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar