onsdag 29 september 2021

2019 Marsanne, Tahbilk

Det här var lite av vårt husvin på det tidiga 2000-talet. Det fanns i SB:s ordinarie sortimentet, så när det bytte årgång fick några flaskor slinka med vid något av våra besök. Det togs bort ur det ordinarie och det blev inga beställningar från vår sida av någon outgrundlig anledning. För två år sedan dök det upp i mitt internetflöde. Nyfikenheten väcktes. Beställning gjordes och några tankar petades ner i något blogginlägg bl a detta.

Tahbilk ligger i Central Victoria ( Nagambie Lakes Region) ca 10 mil norr om Melbourne. Redan  på 1860-talet planterades de första Marsanne stockarna, fast ingen av dessa finns kvar. De man nu tar druvorna ifrån är som äldst från 1927. Vinet är till 100% Marsanne. Jäsningen sker under kontrollerad temperatur i tankar av rostfritt stål. Därefter får vinet vila ett par månader innan det stabiliseras och buteljeras. Sedan en tid tillbaks används endast skruvkork. Skälet är helt enkelt att dom tröttnade på att få "korkade" viner. 

Runt 20% av varje årgång sparas för att så småningom släppas som en Museum-variant. Det släpps inte så många flaskor av Museum-varianten på SB samtidigt som intresset är stort så de brukar ta slut fort.

Kvällens vin inhandlades för ett år sedan. Det är ett vin väldigt trevligt prissatt på SB 119 Kr. 

Färgen går i en ljusare gul nyans med några skira gröna stråk här och var.

En rätt så stor doft möter oss med gott om gul frukt bl a äpplen, persika, ananas, mango, citrus. Örter, blommor, lerskiffer, våta yllevantar och en delikat ton av honung precis i slutet.

Ett smakrikt och gott vin. Mycket av det vi kände i doften går igen i smakerna. Det börjar med gula äpplen, som efterhand får sällskap av persika, mango och aprikoser. Örter och kryddor ökar på komplexiteten. En liten, liten rökighet noteras. Citrusen finns där om än i små doser. I den medellånga eftersmaken tillkommer ett floralt inslag liksom de steniga mineralerna. Precis i avslutet får vi unset honung. En trevlig och fin syra ger vinet en bra friskhet.
Betyg 4-

Vinet har bytt årgång till 2020, vilken är beställd, men ännu inte testad av mig. Priset är alltjämt 119 kr. Få vita viner i den här prisklassen kan mäta sig med Marsanne från Tahbilk. Det är också ett vin som utvecklas fint med några år i källaren, men njutbart redan nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar