måndag 30 maj 2022

2018 Indigo, från Charlotte & Aurélien Houillon

Vi köpte förra året några flaskor från Domain Houillon och importören Vin & Natur. Det resulterade i ett blogginlägg om 2018 Veilles Vignes. Klicka på länken så får du mina tankar om det vinet.

Häromveckan var det dags att testa deras Indigo gjort på i huvudsak druvan syrah.

Domaine Houillon drivs sedan några år tillbaks av paret Aurélien och Charlotte Houillon. Aurélien kommer från Jura, där han arbetat ett flertal år med vintillverkning. 2014 flyttade han till Schweiz för att hjälpa till med att ställa om en vingård till bioynamisk odling. 
2017 startade Aurélien och Charlotte upp sin egna verksamhet i den lilla byn Faucon (Vaucluse) vid foten av Mont Ventoux. 9 ha är egendomen på, varav hälften utgör vinfält (3 ha Grenache och resten Syrah/Cinsault). 
All odling sker enligt biodynamiska principer och till sin hjälp har de även hästen Victoire och åsnan Castor.
Så klart är det bara naturlig jäst som används vid vinmakningen. Inga tillsatser, ingen filtrering, ingen klarning och all omdragning sker med gravitationens hjälp. Naturvin helt enkelt.
Förutom vinodlingen driver dom ett litet Chambre d´hôtes och Charlottes hantverksmässiga tillverkning av papper. Etiketterna tillverkas av kvistar från vinrankorna.

Det här vinet är gjort på Syrah (90%) och Grenache (10%), som vuxit på vinstockar som har en ålder på 20- 68 år belägna på vinmarken Lieu-dit 'La Roche Coucorde', som ligger på 350 meters höjd med sydvästlig exponering. Jordmån av kalkrik lera och grå märgel, med formationer av sandsten och kalksten.

Avstjälkning och spontanjäsning i stora slutna kärl (30 hl), 14 dagars maceration, 12 månaders lagring i använda ekfat. Ingen klarning eller filtrering.

Doften är ganska så intensiv med mörk frukt och kryddor som tydliga markörer. Vi kan också känna inslag av violer, lite lakrits, nykrossad sten och svart te.

I munnen har det en ypperlig friskhet med en liten spritsighet, som avtar ju längre tid vinet får i glasen för att till slut helt försvinna. Den mörka frukten av björnbär, blå bär, blåa plommon, skogshallon och några mörka körsbär dominerar smakintrycken. Inslaget av kryddor bl a svartpeppar är tydligt liksom mineraltoner i form av sten och järn. Stor och fin syra och lite småbitande tanniner ger vinet en fin karaktär. I eftersmaken får den mörka frukten och de härliga kryddorna sällskap av violer, aningens kakao samt lite sötlakrits.

Vi gillar det här lite josiga och rätt så slanka vinet. Just nu verkar det inte finnas några flaskor tillgängliga via SB. Vårt intresse av viner från Domaine Houillon har väckts och kommer köpa igen vid första bästa tillfälle.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar