torsdag 12 maj 2022

2012 Réserve Auguste Favier Chateauneuf-du-Pape från Domaine Saint Préfert

Vi hade lamm liggandes på grillen härom veckan. Just till lamm har det blivit så att jag nästan alltid går ner i källaren och rotar fram en Ch9dP. Inget undantag den här gången heller.

Domaine Saint Préfert har tillsammans med Le Vieux Donjon, Mas de Boislauzon och Domaine La Barroche varit mina favoriter. Vi drack en hel del Ch9dP i början på 2010-talet, men som så ofta förändras preferenserna. Nu blir det mer sällan som källare fylls på med "Påveviner" utan vi betar av dom vi har liggandes i källaren. Tänk nästan varje gång jag dricker en Chateauneuf så förstår jag precis varför vi var så förtjusta i dessa viner.

Apotekaren Fernand Serre köpte för snart hundra år sedan egendom (80 ha) någon mil norr om Avignon. Han skapade där Domaine Saint Prefert. Det är sedan 2003 Isabel Ferrando som styr verksamheten.
Idag görs det två vita och fyra röda viner. Man odlar 13 olika druvor. Grenache står för 70%, Mourvèdre för 15% och resterande femton procent fördelas således på elva olika druvsorter.

Réserve August Favier görs på 80% Grenache, 10% Cinsault och 10% Syrah. Ingen avstjälkning. Hälften av vinet har lagrats på på betongtank och den andra hälften på 600-liters begagnade barriquer. Dryga året har det fått vila upp sig på dessa innan det buteljerades.

Detta är ett helt enastående vin med en sådan underbar balans mellan smaker, syra och tanniner.

Doften börjar lite diskret men stegras ju längre vinet får tillbringa i glasen. Det startar med läder, tobak och jord, men rätt snabbt är det en underbar doft av bär (såväl mörka som lite rödare) som dominerar. Inslaget av örter och kryddor är påtagligt. I betydligt mindre omfattning, men ändå klart noterbart, känner vi solvarm grusväg, kakao och lite violer. Väldigt trevlig doft!

I gommen är det bären och frukten som direkt tar kommandot.  Det jungfruliga stadiet är passerat och nu närmar sig mognadsstadiet, men där är det inte riktigt ännu. Björnbär, mörka körsbär, blåa plommon står för den mörka frukten, men här finns också lite rödare toner av skogshallon och jordgubbar. Några lite större nävar av örter och kryddor noteras. Finfin syra. Tanninerna har slipats av så att de nu endast nafsar behagfullt i gommen. Lång eftersmak med mera mörk frukt, örter, söt lakrits och aningens violer. 
Ja ni hör hur det låter. Helt enkelt ett himla gott vin!!
Betyg 4+
Den här flaskan inhandlades 2015 på SB och kostade då 389 kr. Réserve August Favier verkar i skrivande stund inte vara tillgänglig, men när jag ser priserna hos SB så verkar dessa dragit iväg ordentligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar