tisdag 24 maj 2022

2019 Col Fondo Mongarda

Veckan som gått har bjudit på några riktigt fina dagar. Eftermiddagar med sol och skön värme. Ja då väcks vårt begär efter ColFondo. 
En av våra favoriter är Mongardas variant. På SB är den tillgänglig i en PetNat-låda från Kontext Vin. Så klart går den också att privatimportera via SB. Jag kan varmt rekommendera PetNat-lådan med nr 74267. I den ingår 2 fl Mongarda, 2 fl La Chimera Eos och 2 fl Ponente 270. Klickar du på resp vin så får du mina tankar. Alla de tre vinerna är för mig riktiga sommarviner. Fast det är nog många som tycker att dom går riktigt bra att dricka året om.

Mongarda är ett litet familjeföretag som tog sin början 1978 när Bruno Tormena beslutade att helhjärtat satsa på vintillverkning. Sonen Martino tog över ansvaret 2011 och följer i faderns fotspår.

Idag omfattar verksamheten 3 ha skog och 10 ha vinmarker fördelade på sju olika vinfält spridda runt byarna Col San Martino, Farra di Soglio, Miane och Valdobbiadene. Många av vinfälten ligger på väldigt branta sluttningar med gamla vinstockar (de äldsta planterade 1950). I huvudsak är det druvan Glera som odlas, men i små mängder även några lokala druvor såsom Bianchetta, Verdiso, Boschera och Perera.

Ingen konstgödning och inga kemiska bekämpningsmedel och med en inriktning på att bli certifierade som organisk odlare. Från 2015 används endast små mängder koppar ute i vinfälten vid allvarliga angrepp och mycket små mängder sulfiter i vintillverkningen.
Dom tillverkar tre Prosecco Superiore ( Zero Dosage, Brut och Extra Dry) samt en Col Fondo.


Glera Colli Trevigiani är gjort mestadels på druvan Glera, men också små mängder av lokala druvor (se ovan), som kommer från några olika vinfält och har vuxit på gamla vinstockar. Jäsningen sker på ståltank med vildjäst. Buteljering sker i mars när halvmånen infinner sig. En andra jäsning sker på flaskan. Ingen degorgering, ingen dosage och ingen filtrering.

Doften är frisk med härliga citrustoner i centrum förstärkta med övermogna äpplen, krusbär, våt trädgårdsgång och aningens fläderblommor.

Ett mycket lättdrucket vin med både karaktär och läckra smaker. Ett torrt och nästan törstsläckande vin med en härlig citruskompott där nypressad grapefrukt särskilt noteras. Gula stenfrukter, mogna röda äpplen, aningens gula päron och steniga mineraler med en liten sälta i avslutet.
Det här är ju bara så gott och den här soliga och varma sena eftermiddagen var det helt enkelt sanslöst gott.
Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar