torsdag 5 maj 2022

Brut Rosé från Billecart-Salmon

Det här inlägget påbörjades för 14 dagar sedan. Våren har kommit ytterligare en bit på vägen, men i mitten på april stämde det jag skrev nedan väldigt väl.
Våren har så smått börjat göra sina framstötar. Ett av de säkra vårtecknen är när sädesärlan hoppar runt på vår innergård. Ett annat när forsythian står i sin klargula skrud och ett tredje när vi på bänken kan avnjuta  rosévin i någon form. 
Vi hade både sonen med familj och dottern på besök en lördagseftermiddag för någon vecka sedan. Det firade vi med att öppna en flaska roséchampagne av bästa klass.

Maison Billecart-Salmon grundades 1818. Det var då som Nicolas Francois Billecart gifte sig med Elisabeth Salmon. Vingården ligger i den lilla byn Mareuil-sur-Aÿ cirka 7-8 km öster om Epernay. Det är fortfarande ett familjeföretag, där det idag är den 7:e generationen som styr över verksamheten. Idag omfattar verksamheten 100 ha som dom själva äger samt ytterligare lika mycket som dom köper från kontrakterade odlare. Från totalt 40 olika crus skapar dom sina cuvéer. Alla från Premier- eller Grand Cru-lägen. 
Noterbart är att när Rickard Juhlin 1999 skulle utse "The champagne of the Millenium", så hamnade Billecart-Salmon som etta med årgången 1959 och tvåa med årgången 1961.

Min egna erfarenhet av Billecart-Salmon är ytterst begränsad. Cuvée Nicola Francois har jag druckit på halvflaska för flera år sedan. Du kan läsa mina tankar om  årgångarna 1998 och 2000
Jag drack deras Brut Sois på hösten 2020, vilket resulterade i det här blogginlägget

Den här roséchampagnen har druvmixen Chardonnay (40%), Pinot Noir (30%) och Pinot Meunier (30%). Färgen kommer av att det tillsatts runt 8% rödvin gjort på druvan Pinot Noir, som vuxit på vinstockar med en ålder på 60-80 år och på vinfält i deras hemby Mareuil-sur-Aÿ.
Jäsningen äger rum på ståltankar. Det innehåller 40% reservvin. Det har fått ligga 36 månader på sin jästfällning innan det degorgerades och fick då en dosage på 9g per liter.


En vacker lite gnistrande laxrosa färgton lyser mot oss.
I doften hittar vi en hel drös röda bär, röd citrus, lite röda äpplen, aningens ostronskal, våt grusgång och unset sommarblommor. Mycket trevlig!!
Vi smakar och tar omgående till oss syran och friskheten vi bjuds på. Initialt är det smultron, lite hallon och syrliga jordgubbar vi noterar. Efterhand tillkommer röda äpplen, mandariner, persika, aningens brioche och ett läckert avslut med blodgrape.
Så himla gott! 
Betyg 4+.
Just nu verkar den slutsåld, men vanligtvis finns den i beställningssortimentet och kostar 679 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar