onsdag 27 april 2022

Digital vinprovning med Alberto Brunelli. Corte Cariano, Ripasso och Amarone Valpolicella Classico. Alla tre från 2019.

I fredags var det dags att återknyta bekantskapen med Alberto Brunelli. Club Amarone hade ordnat med en digital vinprovning. Fyra viner skulle provas: 
- 2019 Corte Cariano
- 2019 Pariondo Ripasso
- 2019 Amarone Classico
- 2016 Titari
Vi väljer själva att avvakta med Titari och nöjer oss med att prova de tre andra, vilka samtliga är från 2019.
Brunellis vingård ligger i utkanten av samhället San Pietro in Cariano. Jag har både besökt och bott på vingården. Jag kan verkligen rekommendera att bo där några dagar. Jag skrev ett reportage om detta på Club >Amarones hemsida 2019.


Omdömet om skörden 2019 i Italien var att den generellt sett var knapp, eller till och med ynklig i vissa områden, men enastående vad gäller kvalitet från Piemonte i norr till Sicilien i söder. Om vi tittar närmare på Valpolicella, så var 2019 ett år när man såg en viss nedgång i produktionen – cirka 10–15 % jämfört med 2018.
Vädermässigt var det en kall och regnig vår som följdes av en varm och solig sommar. Skörden inföll aningen senare än 2018 och den var långsam eftersom det tog tid för alla druvorna att mogna. Ofta fick man gå tillbaka flera gånger och skörda i olika skeden för att druvorna skulle vara tillräckligt mogna. 
Vinproducenterna i Valpolicella var mycket lyckliga över kvaliteten på 2019 års druvor, då den visade en perfekt balans mellan syra och sockerhalt. 
Förutom direkt skörderelaterade aspekter, så var det ett år när flera nya produktionsregler infördes av Valpolicella-konsortiet. Mer om detta finns på Club Amarones hemsida


2019 Corte Cariano.
Corte Cariano består till 100% av Corvinadruvor som vuxit på deras vingårdar i San Pietro in Cariano och i Pedemonte. Druvorna får torka i ca 60 dagar. Skalkontakt de tio första dagarna av vinifieringen. Vinet får ligga till sig i ca ett år på 30 hl stora ekfat och därefter ytterligare fyra månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.


Årgång 2019 har en enastående friskhet och fräschhet. Såväl doft som smak domineras av friska men ändå mogna körsbär. Här finns också några blåa plommon och aningens svartpeppar, finstämda toner av örter samt lite diskreta toner av kaffe.
Det här är ett vin som jag alltid har hemma. Det passar riktigt bra till pizza, diverse pastarätter, sallader och inte minst de ljumna sommarkvällarna då jag vill dricka något svalkande rödvin. 
Det här ett vin som klarar säkert 4-5 år i källaren, men jag föredrar att dricka Corte Cariano ung för den härliga friska körsbärssmaken.
Betyg 4
Priset på SB är 170 kr. Det är för tillfället slutsålt, men jag tror att det snart kommer åter.


2019 PaRiondo Ripasso.
Druvsammansättningen är Corvina (65%), Corvinone (10%) och Rondinella (25%). Druvorna har vuxit på vinstockar med en ålder runt 35 år belägna på vinfält på en höjd av 180-2840 m ö h i San Pietro in Cariano och Pedemonte. Efter att druvorna skördats (sep/okt) pressas de och får jäsa en första gång på ståltankar, där de också få vila fram till februari. Musten hälls då över skalrester från amaronetillverkningen för en andra jäsningen. Vinet får sedan mogna i 12 månader på 350-liters ekfat.


Det här är en ripasso som går i en stil, som jag verkligen gillar. Ett väldigt matvänligt vin och utan ambitioner att likna en amarone. 
I doften finns det en hel del mörka bär, lite örter, kakao samt unset vanilj. 
I gommen är det hyfsat lättsamt med en fräschhet som mer påminner mer om Superiore än Amarone. Det finns ett bra tryck i den mörka frukten, där vi särskilt noterar körsbär, björnbär, några svartavinbär och blåa plommon. Örter och kryddor finns i små väl avvägda portioner. Härlig syra och lite nafsande tanniner förhöjer intrycken. Eftersmaken är medellång och där får den mörka frukten sällskap av lite mörk choklad, espresso, körsbärskärnor och unset vanilj.
Precis så här vill jag ha min Ripasso!
Betyg 4
Det finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 189 kr. Ett riktigt bra pris för en underbar Ripasso.


2019 Amarone Valpolicella Classico.
Den här amaronen görs på en druvmix av Corvina (65%), Rondinella (25%) och Corvinone (10%). Druvorna kommer från några olika vinfält belägna på bergen eller kullarna runt San Pietro in Cariano och Pedemonte. Höjden över havet är drygt 250 meter. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 35 år. Druvorna har efter att dom skördats fått torka i cirka tre månader. I januari pressas druvorna och jäsningen sker vid en låg temperatur och varar runt 40 dagar. Vinet får sedan vila upp sig i två år på barriquer och tonneaux (lite större tunnor) gjorda av ek.


Det här är en ung amarone. Normalt brukar jag tycka att en amarone behöver vara fem år (efter skörd) för att riktigt bjuda upp, men den här är riktigt bra redan nu. Här finns en enastående friskhet i frukten. Inte alls så tung utan lever mer på sin friskhet och elegans.
De mörka bären (främst körsbär) har en fin liten syrlighet som jag attraheras av. Här finns en del örter och kryddor som skapar en fin komplexitet. Tanninerna bjuder ett försiktigt motstånd. I eftersmaken kommer lite mörk choklad, espresso, violer, kanel samt körsbärskärnor.
Visst kommer det att utvecklas fint de närmaste åren, men ändå inget jag långlagrar.
Betyg 4+
Den här amaronen finns i SB:s beställningssortiment och priset är 463 kr.

Brunelli har sedan en tid tillbaks startat en "wine-shop". Du hittar mer om detta på deras hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar