lördag 9 april 2022

2019 SOU Alvarinho

I nästan två års tid lyckades vi lura Coronaviruset, men för 14 dagar sedan vaknade jag med halsont, hosta, lätt huvudvärk och allmän seghet. Dag två med samma symptom gjorde vi ett självtest, som gav ett positivt utslag för både hustrun och mig. Så hann det där viruset ikapp oss. Vi är båda fullvaccinerade dvs tre vaccindoser har vi fått. Det blev inte så mycket värre än halsont, skrällhosta och trötthet. Idag är hustrun så gott som helt återställd medan jag själv fortfarande har lite torrhosta och trötthet på kvällarna, men för var dag så blir det bättre. 
Vi har med andra ord klarat oss bra och får skänka en tacksamhet till vaccinproducenterna.
Suget efter vin har under dessa dagar varit klart begränsat, men nu, i takt med tillfrisknandet, har det börja komma smygande. Våra doft- och smaksinnen har inte tagit någon större skada.

Dagens blogginlägg handlar om ett vin vi drack för dryga månaden sedan. Några små noteringar på en pappersbit hade jag gjort och dessa tillsammans med minnet utgör underlag för det här blogginlägget.

Det här är ett vin från producenten Quinta de Santiago. Egendomen har varit i familjen Santiagos ägo sedan 1899. Deras inriktning var ursprungligen att vara självförsörjande vad gäller vin, olivolja, spannmål, mjölk kött och frukt. En mycket bred verksamhet. Fram till 2011 såldes det mesta av vindruvorna till vinproducenter. Idag används alla druvor för de egna vinerna.

Egendomen omfattar 7,5 ha vinfält i Moncão och Melgaco i Vinho Verde. Vingårdarna ligger på 70-100 meters höjd över havet. Den första årgången 2012 lanserades 2014

Det här är ett vin gjort uteslutande på druvan Alvarinho. Druvorna handplockades den 2 september 2019. En noggrann selektering gjordes och 40% av druvorna pressades och vinifierades i 400-liter stora ekfat. Resterande druvor vinifierades i ståltankar. Ingen jäst har tillsatts utan all jäsning sker på "naturlig" väg. Vinet har sedan fått vila i nio månader på sin jästfällning innan det blandats och buteljerats.
Doften är härligt frisk med tydliga inslag av citrus, blommor, fläder, några rejäla nypor örter samt daggvåt grusgång.

Smaken går hand i hand med doften. Det börjar med en citrusblandning, där det är mandariner som jag främst noterar. Inslaget örter är påtagligt även i smaken. Någon liten ton av gula äpplen, men desto mer gula stenfrukter som persika. Syran är direkt utan att bli alltför närgången. Viss stramhet noteras, men framförallt är det här en ovanligt elegant Alvarinho.

Vi sammanfattar det som en riktigt trevlig, ganska smakrik och framförallt god Alavarinho. 
Betyg 4. 
Priset på SB är 299

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar