torsdag 31 mars 2022

2006 Montesodi Chianti Rufina Riserva från Frescobaldi

Vi hittade en flaska Chianti, som blivit kvarglömd i källaren.  Mycket sällan jag dricker Chianti som är drygt femton år gammal.

Chianti är ett vinområde i Toscana som sträcker sig från Florens i norr till Siena i söder. Chianti (DOCG) är indelat i sju subzoner: Rufina, Colli Senesi, Colli Fiorentina, Colli Pisane, Colli Arentini, Montespertoli och Montalbano. Notera att Chianti Classico är ett eget DOCG med subzoner.

Kvällens vin är från producenten Frescobaldi, som äger vingårdar runt om i Toscana. Dom har också en mycket lång historia som producent av viner.

Vingården Montesodi ligger i subzonen Chianti Rufina någon mil öster om Florens. Vingårdarna i Rufina ligger här på hög höjd, vilket innebär stora temperaturskillnader mellan dag och natt, vilket i sin tur innebär att druvorna mognar långsammare och får en större komplexitet. 


Det här vinet är uteslutande gjort på druvan Sangiovese, som vuxit på vingården Montesodi. Jäsningen äger rum på ståltankar och pågår i tio dagar med en därpå följande skalmaceratuin i 30 dagar. Vinet får sedan mogna i 18 månader på barriquer av fransk ek.
Vinet klassades 2011 ner till ett IGT-vin. Detta gjordes för att vinmakarna ska ha större frihet när det gäller val av druvor, lagringstider mm.

Doften starter lite försiktigt med läder och tobak, men efterhand är det de mörka bären som tar över. Här finns också rätt gott om örter och ett elegant inslag av svartpeppar. I liten omfattning, men ändå klart förnimbar hittar vi violer, nyponrosor samt aningens mörk choklad. Kanske inte så stor doft, men absolut väldigt trevlig och inspirerande.

I munnen finns det en del bär. Det börjar i lite mörkare tonarter som körsbär och björnbär, men efterhand blir körsbären mer röda än mörka och får ett tillskott av jordgubbar. Lite örter och kryddor framförallt svartpeppar tillkommer. Åldern märks på att frukten börjat dra sig tillbaka och att syran börjat klinga av i all försiktighet samt att tanninerna blivit nästan sammetslena. I den knappt medellånga eftersmaken får bären sällskap av en del medicinalörter. 
Alltid spännande med gamla viner. Det här har dock passerat zenit och börjat hasa lite utför. Åtminstone för oss som gillar chiantis syrliga körsbärssmaker. Du som har någon flaska hemma ska absolut dricka upp den under det här året.
Betyg 4-
På SB är det årgång 2015 som gäller och priset har sprungit iväg till 429 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar