tisdag 8 mars 2022

2017 Cascina Gentile Dolcetto di Ovada

Dolcetto är en druva som jag upptäckte ganska sent i mitt vinliv dvs för så där tio år sedan. Den har sedan dess fått en given plats i mitt vinhjärta. Det blir kanske inte till den fina middagen som den används, men desto oftare som mitt-i-veckan-vin. När det så damp ner ett mail från importören Vinonista om en Dolcetto från Ovada som skulle vara lite speciell, så var nyfikenheten väckt. Det fick bli en beställning på några flaskor och i förra veckan drog vi korken ur den första.

Ovada är ett distrikt med DOCG-status. Geografiskt ligger det i den sydligaste delen av Piemonte nästan på gränsen till Ligurien. Till Genua är det endast någon timmes bilresa. Vinerna ska vara gjorda till 100% på druvan Dolcetto. Regelverket säger: 
Mandatory maturation is 1 year starting on November 1st. If a vineyard (cru or sori) is mentioned on the label, a minimum of 13% alcohol content and 20 months of aging is required. This type of wine is released on the market on July 1st in the second year followong the harvest. If 'Riserva' is mentioned on the label, a minimum 24 months is required and earliest release date is November 1st.

I början på 1960-talet planterade Giovanni Gentile sin vingård i området Capriata d´Orba. Byggde bostad och vinkällare med utsikt över ägorna och tog namnet "Cascina Gentile". 1984 tog sonen Giuseppe över ansvaret. Han införde ett miljötänk med begränsning av syntetiska kemikalier och att integrera odlingarna med naturen. 2009 var det brorsonen Daniele Oddone som tog över ägandet. Verksamheten växte så att den idag omfattar tio vingårdar på inalles 18 ha. Från 2015 har dom även en vingård nära Tortona, där dom gör sin Timorasso. Alla vingårdarna drivs efter ekologiska principer. Endast egna druvor används.

Hundra procent Dolcetto och alla druvorna kommer från vingården "Cascinotto" i Capriata d´Orba. Daniele pressar druvorna mjukt och gör därefter skalmaceration i 7-10 dagar. Vinet jäser vid omkring 25 grader och pumpas runt var 6:e timme. Efter avslutad jäsning mognar vinet i rostfria tankar i 12 månader. Vinet varken filtreras eller genomgår klarningsprocess. Efter tappning på flaska mognar vinet minst ytterligare ett år i Cascina Gentiles vinkällare innan det släpps till försäljning.

Vinet har en liten gnistrande rubinröd ton med några violetta stråk ut mot glaskanten. 

Doften börjar med höstlöv och läder, men rätt så kvickt är det frukten som tar över med inslag av såväl mörka som lite ljusare bär. Örter och kryddor noteras liksom lite toner av krossad sten samt en diskret ton av mandlar.

I gommen har det betydligt mer kraft än vad vi är vana vid när det gäller viner på druvan Dolcetto. Här finns en härlig friskhet, som jag tycker är ett av Dolcetto-vinernas utmärkande drag. Den mörka frukten med björnbär, blåbär och blåa plommon dominerar, men här finns också ett rödare inslag av syrliga jordgubbar. Syran ger vibbar av röda äpplen. Tanninerna smånafsar i gommen på ett behagfullt sätt. Medellång eftersmak med en viss kryddighet, lite mandlar samt aningens bitterhet från körsbärskärnor. 
Ett trevligt och gott vin. Det som skiljer det från ett "vanligt" Dolcettovin är kraften och intensiteten i smaken samt att frukten känns mörkare. Det här vinet gör sig alldeles utmärkt till en ordentlig köttbit.
Betyg 4-
På Bolaget är priset 219 kr, vilket jag tycker är ett hyfsat pris för ett så här pass gott vin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar