torsdag 24 mars 2022

2018 Slatnik Bianco, Radikon

Den senaste veckan har dimman och diset legat som ett lock över vår halvö (Ölmanäset). De flesta dagar, men inte alla, lättar dimman på eftermiddagen och solen tränger fram. Temperaturen stiger, nästintill vindstilla och vi beger oss ner till Näsbokrok för att njuta av vårvädret och naturen samt upptäcka vilka fåglar som börjat anlända. 
Drivbänkarna/pallkragarna har börjat förberedas för den första sådden. Våren är starkt på gång.
Vi firade detta med en flaska vin från Friuli till kvällens asiatiska lax.


I det nordöstra hörnet av Italien ligger vinregionen Friuli-Venezia Giulia. Runt byn Gorizia, inte långt från gränsen till Slovenien, hittar vi producenten Az. Agr. Radikon. Ambitionen är att producera vin som är så naturligt gjorda som möjligt: Spontan jäsning, ingen tillsats av svavel, ingen filtrering etc. Det här gör också att vinerna skiftar mellan årgångarna, vilket precis är deras syfte. Varje årgång ska vara påverkade av det aktuella årets förhållanden.


Det här vinet är gjort på druvorna Chardonnay (80%) och Tokai Friulano (20%). Tre veckors skalkontakt och ett års lagring på stora ekfat. Dessa båda ting ger ett vin med en färgnyans som går i en mörk-orange ton som drar åt bärnsten.

I doften möts vi av röd citrus, mogna röda äpplen nästan lite bokna, en del kryddor, nypon och några aprikoser.

Smaken är rätt så komplex och domineras av lite lätt oxiderade röda äpplen och en stor dos blodapelsin och blodgrape. Här finns en fin syra med finstämda toner av aprikoser, örter, aningens kåda, steniga mineraler samt någon floral ton. Tanniner finns här, som endast krafsar runt i munhålan, men bjuder på det där motståndet vi gillar. Medellång eftersmak med mera toner av apelsin, röda äpplen, torkade aprikoser, men här tillkommer lite nötter och unset honung. 
Lite annorlunda smaker, som viner med lång skalmaceration får. Vi gillar det här skarpt och tycker också det är gott att bryta av det vanliga vitvinsdrickandet med något lite annorlunda.
Vinet gör sig riktigt bra till vår asiatiska lax.
Betyg 4.
På SB är priset 349 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar