torsdag 10 mars 2022

8:e mars. Internationella kvinnodagen firas med Campo del Titari 2013

Internationella kvinnodagen, ja då tänker vi lite extra på alla begåvade och duktiga kvinnor, inte minst bland vinproducenterna. 


På den här bilden är det kvinnorna hos Brunello Wine Angelica, Martina och Luciana som får representera alla kvinnor i vinbranschen. Vi hyllar dom idag och så klart alla andra dagar för deras fina arbete.

2013 Campo del Titari Amarone Riserva.
Den här veckans vin till CL-fotbollen fick bli min favorit bland amarone-vinerna. 

Titari är gjord på druvorna Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) och Oseleta (10%). Druvorna kommer från
från en och samma vingård, som ligger cirka 450 m över havet. En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats.
Druvorna torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur. Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan de buteljeras. Slutligen får det vila ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Årsproduktionen av Titari är runt 3 000 flaskor.

Klicka på resp årtal så får du vårt omdöme om tidigare årgångar. Titari:  20092010, 201120122013 och 2015. Det gjordes ingen 2014. Årgång 2016 kom för något år sedan. Årgång 2016 finns i källaren och är ännu inte provad.

Vi dricker den under de båda CL-kvällarna dvs tisdag och onsdag. Precis lika bra kväll ett som kväll två. Ja, kanske t o m något bättre kväll två. Den första kvällen får den dryga två timmar i glasen medan kväll två blir det runt en halvtimma.

Den korta sammanfattningen blir "En helt fantastisk amarone. Ännu ungt med många goda år framför sig".

Doften är stor och intensiv med en härlig friskhet parad med underbar mörk frukt. I den komplexa doften hittar vi även torkad frukt, lite örter och kryddor, våta granithällar, aningens hemkola och kakao. Ljuvlig doft! Ett riktigt sniffarvin!

Vi smakar på vinet och euforin tar över. Milde Moses vilket vin. Så friskt! Vilka smaker! Den mörka frukten dominerar med mörka körsbär, mogna björnbär, lite blåa plommon och en touch av svarta vinbär. Finfina örter och kryddor. En lång och magisk eftersmak där de söta mörka körsbären sällskapar med en delikat bitterhet från mörk choklad, några droppar espresso och körsbärskärnor.
Betyg 5-

Ett magiskt vin som nu är på gränsen att få det allra högsta betyget, men jag tror att det kan ta det där lilla men ack så svåra steget och släppa minustecknet bakom femman. Nästa test görs om ett år och då tror jag vi är där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar