tisdag 4 januari 2022

Dags för Brunelli Amarone Riserva: 2013 Campo del Titari och 2012 Inferi

 Julen är över och vi har precis tagit steget in i 2022. Vår förhoppningar är att pandemiläget ska förbättras åtskilligt. Vårdpersonalen behöver hämta andan och komma in i mer normala rutiner. 

Vi har också en längtan att få komma ner till Valpolicella, där vi inte varit sedan hösten 2019. Vi får se hur saker och ting utvecklas.

Vi har under julhelgen druckit några amarone. Vår favoritproducent är, som alla läsare av bloggen vet. Brunelli. Vi har druckit deras två riservor, som båda levererar vinupplevelser av ett sällsamt slag.

2013 Campo del Titari

Druvblandningen är ungefär den samma år från år. Titari är gjord på druvorna Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) och Oseleta (10%). Druvorna kommer från en och samma vingård, som ligger cirka 450 m över havet. En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats. Druvorna torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur.
Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan de buteljeras. Slutligen får det vila ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Årsproduktionen av Titari är runt 3 000 flaskor.

Årgång 2013 är fantastisk nu. Den är fortfarande ung och har en härlig friskhet och därför kräver den en luftning på karaff i någon timma eller två.
Doften är stor och intensiv med massor av mörk frukt. Fast doftintrycken börjar med lite läder, aningens jord och lite höstlöv, men den mörka underbara frukten tar rätt så snabbt kommandot. Vi kan även notera lite torkad frukt, kakao, hemkola och några örter. Ett riktigt sniffarvin.

När vi börjat smaka på vinet grips vi nästan av en euforisk känsla. Det här är ju sagolikt gott! Söta mörka körsbär, mogna björnbär, aningens svarta vinbär och lite blåa plommon bildar en underbar bärkompott. Lägg till lite örter och kryddor samt lite torkad frukt: katrinplommon, fikon, dadlar och unset russin. Eftersmaken är formidabel där de söta mörka körsbären nu sällskapar med den mörka chokladens lilla bitterhet förgylld med några droppar espresso och körsbärskärnor.
Betyg 5-
Vi köpte på oss en hel del flaskor från året 2013. Det har blivit en eller två flaskor de senaste åren och för varje flaska vi druckit har jag noterat att Titari har utvecklats och tagit steg mot den totala fulländningen. Inte riktigt där än, men bra nära.
Betyg 5-
Det var bra nära att det blivit en ren 5:a


2012 Inferi

Det är gjort på druvorna Corvina (70%), Rondinella (25%) och Corvinone (5%). Druvorna kommer från en vingård med samma namn som vinet. Den är belägen 350 meter över havsytan. Selektering, torkning, jäsning, lagring följer samma mönster som för Titari.
Det som skiljer Inferi och Titari åt är växtplatsen och druvsammansättningen. Jordmånen där druvorna till Inferi växer innehåller mera lera och kalkstenen består av mindre bitar. Titari har 10% mindre Rondinelladruvor och motsvarande mängd mer Oseleta.
Namnet Inferi kommer av att vinfältet ligger lite besvärligt till. Det är ett litet inferno att nå och skörda.

Ett fantastiskt vin, som nu börjar närma sig sin topp. Visst kan det kanske utvecklas lite till, men inte så mycket mer. Det behövs inte heller, när det är så här underbart gott som det är just nu.

Inferi är lite mjukare och har en mer mogen frukt i såväl doft som smak. Det här är en amarone som lämnat ungdomen bakom sig och börjat få tydliga mognads drag. Friskheten är alltjämt stor.


Doften är förförisk med sina mogna mörka körsbär och mörka skogsbär. Små nypor av örter och kryddor tillför tillsammans med lite torkad frukt en ljuvlig komplexitet. Visst finns här en intensitet i doften fast än mer elegans.

Smakerna följer i mångt och mycket det vi kände i doften. En underbar frukt av söta, mörka körsbär, mogna björnbär, hallon och blåa plommon. Finstämda örter och kryddor. Små försiktiga inslag av torkad frukt. Fin syra och alldeles lena tanniner. Eftersmaken lång och elegant, där den mörka chokladen och körsbärskärnorna visar upp sig i all sin prakt.

Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar