söndag 16 januari 2022

2006 Montefico, Barbaresco, Roagna

Vi fick ett mejl i mitten på december 2011 från Roagna att de tagit fram en "Cassa Mista" med godsaker. Vi blev verkligen sugna på den här lyxiga varianten och efter mejlkontakt med Gabriel (Bristly) så meddelade han att det skulle bli möjligheter att beställa denna under våren 2012. Vi gjorde så i form av en privatimport och fick förskottsbetala 30% till vårt lokala SB. I maj kunde vi hämta ut vår låda.

Roagna är ett familjeföretag och har haft sin verksamhet i utkanten av byn Barbaresco i flera århundraden. Dom äger idag 20 ha i Barolo och Barbareso, varav 12 ha är planterade med vinrankor och resten utgör skogsmark. I Barbareso äger dom fyra vinfält: Asili, Carso, Montefico och Pajé. I Barolo äger dom vinfältet Pira.

Vi har fortfarande kvar följande flaskor efter att vi öppnat dagens flaska Montefico 2006.
- Crichet Pajé 2002, 
- Barolo La Rocca e la Pira Riserva 1996, en flaska av 
- Barolo La Pira 2005 flaska nr 2 
- Barbaresco Asili 2006 flaska nr 2

Jag har tidigare druckit och skrivit om

Dessvärre har två av flaskorna varit korkskadade: Barolo Le Coste 2007 och Barbaresco Pajé 2005

Druvan är Nebbiolo till 100%. Medelåldern på stockarna är 50 år och kommer från vingården Montefico, där Roagna förfogar över 0,24 ha. Vi är då ca 500 m från byn Barbaresco. Roagna använder vare sig kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsling. Dom använder endast en liten del svavel och kopparbaserade hjälpmedel. Jäsningen äger rum på stora träfat och sker genom naturlig jäst. Vinet har fått mogna i 4-6 år på medelstora fat av fransk eller slavonsk ek.

Doften börjar lite försiktigt med läder, höstlöv och tobak, men ju längre tid i glasen desto tydligare och större blir den samtidigt som de röda bären tar över mer och mer. Vi noterar även nypon, rosor, violer, någon liten ton av mint samt unset nytjärad båt. Till slut dyker det även upp lite mörkare bär typ slånbär.

Vi börjar smaka på vinet och slår omgående fast att detta är förbaskat gott. Så väl balanserat! Rent av elegant!  I sin lite småstrama stil bjuder det på syrliga körsbär, tranbär, något lingon mera hallon och aningens röda vinbär. En ljuvlig samling bär. Någon liten kryddighet. Riktigt vad kan jag inte sätta fingret på. Nypon, rosor och violer fyller på den komplexa smaken. Bra syra och alerta tanniner. De senare har med åren slipats ned och biter numera endast behagfullt i gommen. Eftersmaken är lång med mera röd frukt, örter, nypon, aningens espresso och inte minst rosor.

Montefico 2006 är nu i ett underbart drickfönster.Helt på topp. Klarar säkert åtskilliga år till, men mina flaskor är slut och det känns som jag slutar på topp. Go känsla!!

Betyg 5Inga kommentarer:

Skicka en kommentar