fredag 28 januari 2022

Atelier Essence Edition I, Mani di Bacco

 Jag är som alla mina läsare vet ett stort fan av viner från Valpolicella. Den första resan dit gjorde hustrun och jag med Club Amarone på våren 2008. Det blev en ögonblicklig förälskelse. Vi har återvänt dit nästan varje år sedan dess. Fast inte 2020-2021. Ofta på egen hand, men ibland med Club Amarone. Ett av de första ställen vi förälskade oss i var Villa Monteleone. Vi satt i trädgården och hörde ägarinnan Lucia Raimondis berättelse och smakade hennes vinner. Så mycket närmare paradiset går det inte att komma.

Åren har gått. Lucia har pensionerat sig från vinmakningen. Marco Borghetti, som jobbade ihop med Lucia i tio år, fick huvudansvaret. 2019 kom det första nya vinet, som var en årgångsblandning av 2012,2013 och 2014.  Det fick namnet Atelier. I slutet på 2019 kom den andra utgåvan. Nu var det årgångarna 2013,2015 och 2016 som blandats till Atelier Edition II. I dec 2020 kom så Atelier Edition III, som är gjord på årgångarna 2017,2018 och 2019. Detta har jag ännu inte provat. På våren 2021 kom syskonvinet Atelier Essence och nu står det Mani di Bacco på etiketten. Det är under det här namnet som Marco Borghetti producerar sina viner. 
Den "vanliga" Atelier får tillbringa runt 18 månader på ekfat medan Atelier Essence endast ligger på stålfat.

Det här vinet är gjort på druvorna 25% corvina, 25% corvinone, 10% rondinella, 15% teroldego, 15% marzemino, och 10% cabernet franc. Jordmånen är kalksten. Vinstockarna är 20 år gamla och växer på höjderna i klassiska Valpolicella kring San Pietro in Cariano, 380 meter över havet. 

Efter skörd genomgår alla druvorna torkning (appassimento) under 65 dagar. Stjälkarna tas bort innan druvorna jäser till vin i rostfria ståltankar. Vinet får sedan ligga till sig en kortare tid på ståltankar. Druvorna är från skörden 2019. Det gjordes 2 400 flaskor.
Lite spännande med ett vin på torkade druvor, som inte varit i närheten av ek.
Doften är mycket frisk. Den domineras helt av frukten. Vi kan hitta såväl mörka som lite röda bär samt en diskret ton av torkad frukt (fikon, dadlar) och aningens, aningens örter.

I gommen visar vinet upp en fin kraft i den mörka frukten. Detta trots att det bara legat på ståltankar. Ganska så fylligt. Frukten känns också "renare" på något sätt. Så trots kraften i frukten känns vinet hyfsat slankt.
Körsbär, hallon, björnbär och blåbär samsas på ett inspirerande sätt. Några mycket små nypor örter och kryddor spetsar till intrycken. Eftersmaken är något längre än medel, men även här är det den mörka frukten som har kommandot.
På det hela ett trevligt och gott vin. Känslan är att det här ska drickas inom de närmaste två-tre åren. Faktiskt ganska skönt med viner som inte behöver något decennium på sig för att leverera.
Betyg 4
Priset på "Bolaget" är 289 kr.












h

 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar