måndag 3 januari 2022

2017 Leon Barral vs 2017 La Foret Chablis Premier Cru, Domaine pinson

 Vi hade under ett par av mellandagarna besök av hustruns syster och särbo. Trevliga samtal och sällskapsspel stod bl a på agendan. Till en av middagrana hade vi gjort en krabbpaj till förrätt och ugnsbakat hälleflundra som huvudnummer. Ur källaren plockade vi två vita viner från Frankrike. Två mycket olika viner.

2017 Barral Blanc.
I den lilla byn Lenthéric i Faugères i Languedoc hittar vi Domaine Leon Barral. Familjen Barral har varit vinodlare sedan mitten på 1700-talet. Nu är det 13:e generationen som styr över den 30 ha stora egendomen, varav 7 ha är betesmark för djuren. 1993 tog Didier och hans bror över verksamheten och började omgående producera vin under eget namn. Dom ställde samtidigt om till ett biodynamiskt influerat produktionssätt och har blivit lite av föregångare med det i Faugères. Idag arbetar han med permakultur. Han upplever att hans vingårdar är i fullständig balans. Efter alla år med biodynamisk odling har hans vingårdar nu nått en kraft och styrka där inget behöver tillsättas. 

Det här är ett vin gjort på de gröna druvorna Terret Blanc och Gris(80%), Viognier (10%) och Roussane (10%). Vinstockarna har en ålder på mellan 20 och 90 år. Jäsningen sker med naturlig jäst. Musten hade skalkontkt i ett par dygn. Ingen filtrering och ingen tillsats av SO2. Det har fått vila dryga året på ekfat.

Färgen går i en nyans av ljus bärnsten.

En ganska så kraftig doft av gula stenfrukter, lite citrus, medelhavsörter, sommarblommor och grusväg. I lite mindre omfattning, men ändå hyfsat tydligt hittar vi apelsinskal, någon rökighet, aningens ölmalt samt unset honung. 

I munnen känns det rätt så friskt och ganska så kraftfullt med aprikoser, en hel del örter och kryddor, tropiska frukter, citrus, mandlar, steniga mineraler och aningens honung. Behaglig syra och mjuka tanniner. Medellång eftersmak.

Betyg 4-


2017 La Foret Chablis Premier Cru, Domaine Pinson.

Producenten Domaine Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640-talet. Dom äger idag runt 14 ha vingårdar och producerar allt från enklare AOC-viner till mer komplexa viner från Premier Cru-lägen såsom Mont-de-Milieu, La Fôret, Montmains och inte minst Grand Cru-läget Les Clos. 
Idag är det Laurent och dottern Charlène Pinson som styr verksamheten. De använder inga kemiska bekämpningsmedel. Jorden plogas för att tvinga rötterna att söka sig långt ner i jorden.

Det var i början på 2000-talet som jag upptäckte Domaine Pinson och därefter har jag med jämna mellanrum inhandlat deras Mont-de-Milieu. Du som vill läsa vad jag skrivit om tidigare årgångar får klicka på resp länk. Vi har druckit deras 2006:a som vi skrivit om här och här. Vi har druckit av deras 2008:a som vi skrivit om här och här. Vi skrev om årgång 2010 här och årgång 2014 här.

Chablis Premier Cru La Forêt här har druvorna kommit från vinfält som ligger på västra sidan om floden Serein. Vingården La Forêt är en av tre vingårdar i den större (118 hektar) paraply-vingården Montmains. Pinsons del av av La Fôret sluttar i sydligöstlig riktning vilket innebär att de åtnjuter extra morgonsol och därmed mognar något bättre än de delar av vingården som har annan riktning och blir sedermera något kraftfullare än de från mindre fördelaktig exponering. Jordmånen är Kimmeridgian limestone med ett väldigt tunt ytskikt av grusig jord vilket ger en knivskarp mineralitet och syra i vinet. Vinstockarna är i genomsnitt 60 år gamla (planterade 1955). I sin La Fôret så använder Pinson endast det naturliga jästen som finns inneboende i vingården och vinet har lagrats i åtta månader på tre till fyra år gamla ekfat.
Källa: Importören Tryffelsvinets hemsida.

Ett härligt friskt och hyfsat smakrikt vin, men här är det mer elegans än kraft som gäller. 
I den försiktiga doften hittar vi citrus, gröna äpplen, aningens päron, någon tropisk frukt, sommarblommor samt våta berghällar och aningens skolkrita. 
I gommen är det ett härligt friskt vin med en ordentlig och behaglig syra som gör att vinet känns nästan krispigt. Gröna äpplen, några toner av päron, tydlig citrus, någon aprikos och persika samt kalkiga mineraler levereras i små eleganta mängder. Eftersmaken är medellång med grapefrukt, aprikoser och mineraler med en viss sälta.
Ännu en gång levererar Domaine Pinson en underbar Chablis.
Betyg 4
På SB är det årgång 2019 som gäller och den kostar 369 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar