torsdag 13 januari 2022

2008 La Pèira en Daimasèla, Terrasses du Larzac, Coteaux du Languedoc

Jag avslutade 2021 med att på nyårsaftonen dricka Las Flors från 2009. Det blev en hyllning på bloggen häromdagen. Den intresserade kan läsa om detta här

Nyfikenheten på hur stora syskonet La Pèira skulle vara blev för stor och därför drog vi korken ur en 2008:a häromdagen.

Historien om La Pèira startade 2004 då kompositören och musikern Rob Dougan köpte 11,6 hektar i Terrassez du Larzac i Languedoc. Ambitionen var att skapa ett vin som kunde mäta sig med de största i världen. Detta skulle uppnås med minimala skördeuttag, gamla vinstockar, klassiska druvsorter, en vinmakare från Chateau Margaux, högsta möjliga standard på utrustning samt en fullständig hängivelse.

La Pèira är gjort på druvorna Syrah (60%) och Grenache (40%). Lagrat i 24 månader på helt nya Barriquer.

Ett alldeles enastående vin  med en kraft och elegans av sällan skådat slag. Vilken start på året!!

Färgen går i en mycket mörkröd nyans. Ja nästan svart och med några mörklila stråk ut mot glaskanten.
Vi möts av en kraftfull och generös doft, som är fullpackad med mörk frukt, en tydlig ton av svarta vinbärsblad, en hel drös örter och kryddor, samt aningens rökta charkuterier, lite läder, kakao och några solvarma skogshallon. Riktigt inspirerande. 

Visst är doften väldigt trevlig, men det är när vi tar den första lilla klunken som vi förstår storheten i det här vinet. Ytterst komplext och med en intensitet i frukten som är helt underbar. Visst är det lite maffigt och visst finns här en massa smaker, men inte allt på en gång utan mer i lager på lager.
Vi känner solmogna björnbär, lite cassis, skogsbär, söta, mörka körsbär och några blåa plommon, men här finns också instick av lite röda bär såsom hallon och tranbär. Efterhand tillkommer provencalska örter, lite kryddor, rökta charkuterier, kakao, sötlakrits och unset espresso. Vital syra skänker vinet en bra friskhet. Tanninerna finns där och gör sig påminda genom att nafsa runt i munhålan. 
Eftersmaken är riktigt lång med mera ljuvlig frukt och repris på vad vi noterade tidigare.
Oj, oj, oj vilket makalöst vin och vilken start på vinåret 2022!!
Betyg 5
Jag vill nog påstå att La Pèira är helt på topp just nu. Ingen panik för den som ligger på några flaskor, men mina är slut och hade jag haft fler så hade jag nog druckit dom de närmaste två-tre åren.



2 kommentarer:

  1. Kul läsning, tack Maistro!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att du gillar mina skriverier.
      God fortsättning på det nya vinåret!!

      Radera