onsdag 26 januari 2022

2009 Barrua, Isola dei Nuraghi IGT, Sardinien

Dotterns sambo  ordnade söndagskvällens mat. Det blev Salsicce e fagioli. En bön och korvgryta inspirerad av TV-kocken Gino.

Jag valde ett rött vin från Sardiniens sydspets.


Det här vinet kommer från  producenten Agricola Punica. Verksamheten startade 2002 som ett projekt mellan Sassicaia och ett lokalt kooperativ. Giacomo Tachis, som i decennier varit Sassicaias vinmakare är både delägare och vinmakare på Agricola Punica.Det var också Giacomo Tachis idé att  på Sardinien utveckla viner på en bas av carignano, det lokala namnet på den sydfranska druvan carignan. Tachis anser att förhållandena där är sådana att carignano, med kompetent vinifiering, kan ge viner som kan mäta sig med all världens cabernet- och merlot-viner. Det första vinet från det nya företaget var en Barrua 2002. 

Vinet är gjort på druvorna Carignano 85%, Cabernet Sauvignon 10% och Merlot 5%.
Vinet har fått ligga till sig i ca 18 månader på franska ekfat, varav en tredjedel nya.

Jag drack för lite mer än tio år sedan det här vinet för första gången. Det var då årgång 2003. Mina tankar kan du läsa här. För snart sju år sedan drack jag årgång 2009. Vad jag tyckte då läser du här

I söndags var det så dags för den sista flaskan och precis som det ska vara, så var det här nog den bästa med väl utvecklad doft och smaker. Det har nu blivit ett moget vin, som är mjukt och runt med snälla och mjuka tanniner, men utan att för den skull blivit mesigt. 

I doften känner vi först lite läder och tobak. Den mörka, lite varma frukten tar över allt mer. Här finns också ett påtagligt inslag av solvarma örter och kryddor. 

I munnen dominerar de mörka bären med främst mörka körsbär, svarta vinbär, björnbär och några hallon. Här finns också gott om både örter och kryddor. Eftersmaken är medellång med mera mörka bär, men här tillkommer mörk choklad och lite sötlakrits. Syran är alltjämt hyfsat alert och ger vinet en bra friskhet.
Riktigt gott faktiskt. Den som har några 2009:or kvar ska nog inte vänta utan dricka upp dessa inom något år.
 Betyg 4

Vinet går numera bara att köpa via privatimport från leverantören Vinunic. Det kostar då 279 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar