torsdag 21 juli 2011

Barrua 2003 Sardinien

Jag kan inte påminna mig när det var senaste gången jag drack ett vin från Sardinien. Jag köpte det här vinet(BS) efter att ha läst om det i någon vintidning och det lät spännande.
Jag har googlat lite om vinet och kommit fram till följande:
Agricola Punica startade 2002. Det är ett projekt, som har stark anknytning till Sassicaia. Delägare är Tenuta San Guidos VD, Sebastiano Rosa, och det lokala kooperativa vineriet Cantina Santadi på Sardinien. Dessa äger 40 procent vardera. Mindre andelar har också Tenuta San Guido (10%), Antonelli Pilloni, som är styrelseordförande i Santadi (5%) och Giacomo Tachis, som i decennier varit Sassicaias vinmakare.
Man har köpt två vingårdslägen nära Santadi i Sulcis Meridionale (den allra sydligaste delen av Sardinien). Den ena vingården, Barrua, omfattar 30 hektar, den andra, Narcao 100 hektar. Man har beslutat plantera ytterligare 60 hektar och perfekt läge för 40 av dessa har man redan hittat. Det var Giacomo Tachis idé att  på Sardinien utveckla viner på en bas av carignano, det lokala namnet på den sydfranska druvan carignane. Tachis anser att förhållandena där är sådana att carignano, med kompetent vinifiering, kan ge viner som kan mäta sig med all världens cabernet- och merlot-viner. Det första vinet från det nya företaget var en Barrua 2002.
Jag hade således en flaska av deras årgång nr 2.

2003 Barrua Isola dei Nuraghi IGT.
85% Carignano - 10% Cabernet S. - 5% Merlot.

 etichetta Barrua


etichetta retro Barrua
 
Vi  följde vinet under tre dagar. Vinet var slutet de första timmarna dag ett, men började öppna upp sig efter ett par timmar. Dag två och tre bjöd på ett mycket tilltalande och tillgängligt vin. Doft och smak är relaterade till dag två och tre.
Färgen är mörkröd med en violet ton. Det mörkröda verkar vara på väg mot en brunaktig nyans.
Doften. En plommondoft med en hel del kryddor i en jordig stil når luktcensorerna. Mörka körsbär finns där också. En trevlig vaniljton finns i bakgrunden
Smaken. En komplex smak, där frukt och bär dominerar till en början dvs Victoriaplommon,  mörka körsbär, björnbär. En jordig stil finns där alla tre dagarna. Kryddor och örter i blomning kan vi känna. Syran är en inte så stark, men märks på ett trevligt sätt. Tydliga, välavrundade, nästan sammetslena tanniner gör att vinet är underbart till maten. Eftersmaken är lång, fruktig med en liten,liten, subtil lakritston på slutet.
Det här var gott. Det kostade mig 319 kr för ett par år sedan och jag har fått mersmak.
Någon annan som provat?
Någon som vet om det kommer nya årgångar till SB?

Betyg 4+.


Ett annat vin från samma producent är Montessu (nr 94686) som det verkar finnas 6 flaskor av i Nacka Inga kommentarer:

Skicka en kommentar