fredag 8 juli 2011

Tour des Alpilles

Inte ett blogginlägg på drygt en vecka. Semester så klart!
Vi lämnade datorn hemma. Telefonen fanns med för nödhändelser och för att dottern skulle kunna nå oss då hon nu är i Indien för att skaffa fram material sin Masteruppsats om "Schoolfeeding" i ett par av Indiens delstater. En utvärdering i samarbete med WorldFoodProgram i Rom.

Vi har i stort sett inte tagit del av några nyheter. Inga tidningar, inga TV-nyheter och inget surfande på nätet. Inte en susning om vad som hänt i världen. Väl hemma börjar skummandet av nyheter för att bli uppdaterad på läget i Världen och i Sverige. Därefter blir det att se vad som hänt bland vinbloggarna.

Tour de France pågår som bäst i Frankrike. Jag har tillsammans med hustrun och vännerna M och S genomfört Tour des Alpilles. Vi har under en veckas tid cyklat i det nordvästra hörnet av Provence.
Vi startade i Barbentane och fortsatte till Tarascon-Arles-Les Baux de Provence-St Remy de Provence och åter till Barbentane. 19 mil totalt under veckan. Vi cyklade utan packning. Vårt bagage skickades från hotell till hotell. En tre rätters middag var bokad på den nya orten. Vi bodde på små 2-stjärniga familjehotell.
Enkla men charmiga.
Luncherna fick vi själva ordna under dagen i någon av de byar vi passerade. Ett avkopplande och upplevelserikt "äventyr". Vi drack till största delen viner från den för mig tidigare okända AOC området Les-Baux-de-Provence. Appellationen godkändes (röda- och roséviner) 1995. Nästan alla vingårdar tillämpar Organiska eller Biodynamiska metoder. Vill du läsa mer så gör du det här.
 Roséviner till luncherna och röda viner till middagarna. Vi botaniserade bland de enklare vinerna. Köpte några av lite bättre klass med oss hem för provning, vilket så småningom kommer att resultera i blogginlägg.
Cyklandet skapar en stor medvetenhet om naturen, odlingsförutsättningar, levnadsvillkor och inte minst hur det doftar.

Ett av rosévinerna tycker vi är värt lite noteringar.

Mas de la Dame, Rosé 2010.
Vingården är kanske mest berömd för Van Goghs målning.
Den ligger 5-10 km öster om Les Baux de Provence.
I vinet ingår 50% Grenache, 30% Syrah och 20% Cinsault.
Färgen har en ljus laxrosa ton.
Doften kännetecknas av mogna jordgubbar, persika och en liten örtighet.
Smaken, ja även här känns jordgubbar som tydligast, men också toner av persika, svartvinbär och en behaglig kryddighet. Syran är frisk och pigg, vilket gör att det inte bara är ett aperetifvin utan även klarar enklare luncher. Företrädesvis lite matigare sallader.

Betyg 3-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar