Högsommar. En fantastisk kväll. Klockan närmar sig 23 och vi sitter ute i trädgården med några vänner.
Myggorna terroriserar oss, men vi står ut.
Lite tidigare på kvällen åt vi en efterrätt av typen kladdkaka med lite lakrits i. Hustrun har verkligen lyckats få till det. Vi drack en recioto från Vivianis. En underbar kombination.
Recioto della Valpolicella 2005, Viviani.
Druvblandningen är 75% Corvina, 20% Rondinella och 5 % Molinara.
Liksom vid Amarone görs Recioto helt på druvor som har torkat några månader. Druvsammansättningen är ungefär densamma vid både Recioto och Amarone. Druvorna till Recioto torkar dock längre och det är inte förrän i mars-april (normalt sett) som man börjar göra Recioto på torkade druvor. Vid Amarone torkar druvorna normalt till januari-februari. Ytterligare info hittar du här.
Färgen är rubinröd med nästan blåaktiga toner.
Doften är fylld av torkad frukt, körsbär och lite plommon. Russin och fikontoner kan vi också ana oss till.
Smaken är stor och komplex. Naturligtvis söt men samtidigt lite syrlig, vilket gör att det aldrig känns kladdigt utan snarare friskt. Detta är ett av skälen till att jag är så förjust i recioto till chokladdesserter.
Vi känner den torkade frukten med russintoner, lite fikon, mörka körsbär och samtidigt lite choklad och kaffenyanser.
Min favorit bland Reciotovinerna är Roccolo Grassis, men Vivianis duger gott en kväll som denna.
Betyg 4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar