tisdag 12 juli 2011

I Castei Amarone 2004.

David Svenssonsmakaren inspirerade mig till att öppna sommarens första amaronevin.
De flesta förknippar amarone med höst och vinter, men vi skulle äta lite ost på lördagkvällen och då fick det bli en amarone.
David har i en kommentar till mitt inlägg om Ripasson ( läs här) frågat om I Casteis amarone. Jag köpte en sexpack 2008 när just den här årgången(2004) blev tillgänglig på Systembolaget och den har levererat varje gång. Det betyder ett amaronevin som är komplext och som har en härlig frukt kombinerad med en långeftersmak.
Det fanns två 04:or kvar i källaren så varför inte kolla statusen.

Amarone Della Valpolicella Classico, I Castei 2004.
Druvsammansättningen är 70% Corvina Veronese, 20% Rondinella samt 10 % Molinara eller andra druvor.
Mörk röd färg med inslag av tegel.
Doften är inte stark, men ändå tydlig. Vi känner en koncetration av mörka bär, mörk choklad samt lite läder och en viss russin ton. Mild, behaglig och  näsborrarna nås av signaler om ett välgjort amaronevin.
Smaken är en utdragen orgie av mörka körsbär, lite björnbär och hallon kombinerad med mörk choklad, som ger den där lite trevliga bittertonen i eftersmaken. Ja, eftersmaken är mycket lång, packad av torkad frukt som ger en liten, liten sötma. Allt balanserat med en liten syra och små sammetslena tanniner.
Jag hade glömt hur gått det här var. Mina flaskor köpte jag på SB 2008 för 225 kr per flaska. Nu är det årgång 2006 som finns i Beställningssortimentet för 252 kr. 2006 anses allmänt som en av de bättre årgångarna, så jag få klicka in en beställning.

För de amaroneintresserade vill jag också informera om att 1 aug släpps en av mina favoriter bland amaronevinerna: Campo Léon, Latium i version 2006. Jag provade detta blint i april och blev alldeles hänförd. 298 kr flaskan kommer detta att kosta och jag kommer att ställa mig i kön utanför SB i Nordstan.

Betyg 4+.

2 kommentarer:

 1. Hej och tack för rapport, blir nog till att prova snart. Har precis fått hem lite Tedeschi Amarone, får se hur den är.

  Ikväll blir det grill och ripasso shotout, I Castei mot Tedeschis motsvarande.. Rapport kommer..

  Fortsatt trevlig sommar.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag har inte provat Tedeschi, så jag ser framemot din rapport.
  Igår en fantastisk sommardag med över 20 grader i havet. Idag blåsigt och lite sol mellan molnen dvs mer likt västkusten.

  Ha ett fortsatt bra sommarlov!

  SvaraRadera