måndag 31 januari 2022

2018 Director's Reserve Red, Tokara

Det är inte så ofta vi dricker sydafrikanska viner. Nu gavs det en möjlighet att prova en Bordeaux-blandning gjord i Sydafrika. Så det kändes som en chans vi inte fick missa.

Tokara ägs av Gerrit Thomas och Anne-Marie Ferreira som köpte den vackert belägna egendomen i början av 1990-talet i syfte att bosätta sig på platsen. Snart insåg de potentialen för vinodling och grundade vinföretaget Tokara. Namnet lånade de av sina barn Thomas och Kara. De första vinstockarna planterades 1994 och några år senare förvärvade de ytterligare ett par vingårdar. Odlingarna ligger på flera hundra meters höjd längs södersluttningarna på Simonsberg inte långt från Stellenbosch. I dag är Tokara Estate en fullt utvecklad besöksanläggning med prisbelönt arkitektur, konst- och konsthantverksutställning samt en högklassig restaurangverksamhet.
Källa: Importören Nigab

At the centre of the Cape Winelands lies the Simonsberg mountain, a fynbos-rich massif, home to exceptional vineyards since the 17th century. It’s on the southern slopes, with unrivalled views over False Bay to Table Mountain, that you will find Tokara’s vineyards and olive groves.
Källa Tokaras hemsida

Det här vinet är gjort på Cabernet Sauvignon (69%), Petit Verdot (15%), Merlot (8%) samt 4% vardera av Cabernet Franc och Malbec. Druvorna kommer från Tokaras bästa vingårdar. Druvklasarna avstjälkas innan pressning. Jäsningen äger rum på ståltankar och träkar. Det får sedan ligga till sig i 22 månader på barriquer av ek varav drygt hälften är nya.

Färgen går i en vacker och nästan gnistrande rubinröd ton.

Den ganska så komplexa doften börjar med lite finstämda toner av läder, höstlöv och blyertspenna, men tämligen omgående är det en fin samling mörka bär som tar över. Lite mindre, men ändå tydligt, noterar vi örter och kryddor. På sluttampen dyker det upp lite krossade stenar och makadam.

I gommen är det frukten som regerar. Här finns det gott om delikata svarta vinbär, mörka körsbär, björnbär och något plommon, men också ett litet instick av rödare bär som tranbär. En nätt ton av örter och kryddor piffar upp anrättningen. Syran är trevlig och skänker vinet en bra friskhet, vilket ger en frukten en klar och ren känsla. Tanninerna närvarar genom att småbita på ett mycket behagfullt sätt i gommen. Eftersmaken är något längre än medel och rätt så komplex. De mörka bären får här sällskap av sötlakrits, mörk choklad, aningens espresso och unset mentol.

Betyg 4

Det här var ju riktigt gott. Jag har många gånger svårt att hitta rätt i Bordeaux, men Bordeaux-blandningar som den här är både matvänliga och goda. På SB är priset 239 kr. Det är mycket vin för dom pengarna.

g


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar