tisdag 25 januari 2022

Cuvée Prestige (Princesse des Déthunes) från Paul Déthune.

I lördags, den 22 januari, hade Vincent namnsdag. Det är också Vinets dag, då St Vincent är vinets skyddshelgon. Vi hade förmånen att den här dagen kunna samla hela familjen dvs båda barnen med sina respektive och så vårt enda barnbarn. I dessa pandemitider har detta inte varit möjligt så många gånger, men desto roligare när det blir av.

Naturligtvis öppnade vi en flaska champagne. Vi drack den till en förrätt Wagners hummersallad, som vi lärde oss uppskatta då Ulf Wagner drev Sjömagasinet. 

Paul Déthunes champagner har med tiden blivit lite av våra favoriter. Rakt igenom hela portföljen är det världsklass. Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på 11 olika cuvéer gör dom. Jag har provat åtta av dom. Det är världsklass rakt igenom hela portföljen.

Det har genom åren blivit åtskilliga blogginlägg om Paul Déthunes champagner. Det är nog den odlare som jag druckit och skrivit mest om. Det blir ju så om sina favoriter. Jag håller också deras Cuvée Prestige med namnet "Princesse des Thunes" som en av de allra bästa. Jag har skrivit om följande basår: 20052008,  2011 och 2013. Nu är det dags för basår 2014.

Den är gjord på lika delar Pinot Noir och Chardonnay. Basåret är 2014 och reservvin ingår med 30% från 40 olika år. Vinifieringen äger rum på ekfat. Reservvinet ligger på 34 hektoliter stora ekfat. Den här cuvéen degorgerades i juli 2020 och fick då en dosage på 5g per liter.
Minns jag rätt så gör dom drygt 2500 flaskor av Cuvée Prestige och den betraktas lite som deras flaggskepp.
Det ska sägas med en gång att detta är en alldeles enastående champagne, trots sin ungdom. Alla vid bordet är alldeles hänförda och vad gör det då att den är ung och säkert kommer utvecklas en del till.
Det börjar med en doft som vi omgående tar till våra hjärtan. Frisk och väldigt fräsch med massor av gul/gröna äpplen, fina citrus toner, gula stenfrukter samt ett tydligt inslag av våta stenar och krossade snäckskal.
I gommen känner vi en härlig och livsbejakande friskhet. Här finns en storlagen samling äpplen, som börjar med gröna äpplen övergår i gula sommaräpplen (knappt mogna) och landar slutligen i en ljuvlig syra från röda äpplen. Friskt med en mycket njutbar syra. De röda bären i form av smultron, syrliga jordgubbar och något enstaka mosat hallon ökar på komplexiteten. Aningens rostat bröd dyker upp. Inslaget av mineraler är påtagligt, där särskilt den kritiga tonen noteras, men även en mer finstämd stenig ton gör sig påmind. Eftersmaken är lång med röda bär, aprikoser och persika samt röd citrus i form av mandariner, blodapelsin och så avslutas det med en blodgrape. 
Ja jisses vad det här är gott. Ett värdigt sätt att hedra St Vincent!!
Betyg 5
Jag köper mina Paul Déthune-champagner av Franska Vinlistan. Dom fixar både svensk moms och svensk alkoholskatt. Cuvée Prestige ingår i två av deras lådor med champagner från Paul Déthune. 
Den billigare kostar 2700 kr och då ingår 3 fl Extra Brut, 2 fl Blanc de Noir och en fl Cuvée Prestige. Den dyrare kostar 5100 kr och då får du två flaskor vardera av Paul Déthunes Prestige Champagner: Cuvée Prestige, Blanc de Noirs Les Crayeres samt 2 Cuvée l´Ancienne 2012.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar