onsdag 23 mars 2022

2015 Casa de Bepi från Viviani

Ingen CL-fotboll den här vecka, men i förra veckan gick de sista 16-delsfinalerna. Det blev en ung Casa de Bepi (2015) som utgjorde sällskap till fotbollen. 
Lite väl ung, men med tre timmar i karaff så bjuder den ändå på en sällsam resa.
Vivianis viner förälskade vi oss redan vid vårt besök där 2008. Det är en producent som Vintankar håller lite extra högt. Vi har besökt dom åtskilliga gånger tillsammans med Club AmaroneSjälvklart finns dom på den Tio-i-Topp lista som Vintankar upprättade på årets sista dag 2016.

Casa dei Bepi görs på druvorna Corvina Veronese (70%) och Rondinella (30%), som vuxit på kullarna högt upp i Negrar-dalen. Druvorna torkas i tre till fyra månader och får efter vinifieringen tillbringa närmare tre år på 225-liters ekfat s k barriquer. Vi har tidigare druckit och skrivit om 20032004200620072009 och 2011.

Precis som jag skrev i ingressen är det här en mycket ung amarone och då krävs det en rejäl luftning dvs bortåt tre timmar i karaff. Gör man så är förutsättningarna de rätta för att vinet ska kunna komma till sin rätt.

Doften är stor, rätt så intensiv utan att vara kraftfull, fin komplexitet och med en elegans som utmärker många av Vivianis viner, inte minst deras prestigeamarone Casa dei Bepi. Mörk frukt, örter och kryddor, lite torkad frukt, aningens kakao och granithäll är några av de attribut vi känner. Den mörka frukten befinner sig dock i centrum.
Vi dricker vinet under de båda matchdagarna och det är faktiskt som bästa dag två. Den första kvällen börjar det lite slutet, men ju längre kvällen går desto mer öppnar det upp sig. Fullt utvecklade blir väl inte smakerna, men ändå så att vi kan notera mörka körsbär, mogna björnbär, blåa plommon och något hallon. En finstämd ton av örter kan vi ana liksom det försiktiga inslaget av torkad frukt (katrinplommon och dadlar). En fin syra och en liten strävhet från tanninerna. Eftersmaken är lång, där främst de mörka körsbären tar för sig fast nu med en anings sötma. Bitterheten från högprocentig kvalitetschoklad är tydlig med ett tillskott av körsbärskärnor.
Betyg 4+.
Javisst är det väldigt gott redan nu, men ge det ytterligare två år i källaren och jag tror det utvecklats till något stort. Min nästa 2015 drar jag korken ur om två år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar