onsdag 9 mars 2022

Le Novelire del 3: 2019 Re Be Bolgheri Rosso

 I förra veckan var det dags att dra korken ur flaska nummer tre från producenten  Le Novelire i Bolgheri. Våra vänner Lena och Tommy har skapat en möjlighet att få tag på dessa viner genom Privatimport. Se mailadress längst ner i detta blogginlägg.

Du som vill läsa mina tankar om de två första vinerna klickar på nedanstående länkar:

Le Novelire är en familjeägd vingård belägen någon mil söder om Bolgheri i närheten av den lilla staden Castagneto Carducci. Geografiskt befinner vi oss nästan rakt västerut från Sienna någon mil från Medelhavet. Vingården omfattar totalt 9 ha, varv 4 odlas det vin på, 3 ha är olivlundar och 2 ha är odlade med persikor.

Det hela tog sin början 1963, då Bruno Micheletti (född och uppvuxen i Castagneto) förvärvade vingården. De första 50 åren såldes viner på bulk och direkt till slutkonsumenten, men för några år sedan började viner produceras och buteljeras under egna etiketter. Det var barnbarnet Fabrizio som startade den verksamheten och gav företaget namnet Novelire, som en påminnelse om att Bruno Micheletti köpt vingården för nio millioner lire. Dom odlar dels de lokala druvorna sangiovese, trebbiano, malvasia, vermentino och dels Bordeaux-druvor som cabernet (sauvignon och franc), merlot och syrah.

Det här vinet är gjort på lika delar Cabernet Franc och Merlot. 
Vinet har fått jäsa på ståltankar och merparten (75%) har fått vila en kortare tid på ståltankar medan en mindre del (25%) har fått vila en kortare tid på stora ekfat.

Det här är ett vin jag gillar och är i min gom ett par steg upp från det visserligen goda men enkla Re Stigio, som jag skrev om för någon dag sedan.Doften är frisk och förvånansvärd lättsam. Det startar med läder, jord och blyertspenna, men övergår rätt snabbt till en fin samling mörka bär. Medelsörter och peppar gör sig påminda liksom tydliga toner av grusig sommarväg.

I munnen är det medelfylligt med återkommande mörka bär från doften. Vi noterar svarta vinbär, blåbär, några körsbär och hallon. Tonen av svartpeppar är både trevlig och mycket tydlig. Här finns också en angenäm syra och mycket fogliga, småbitande tanniner. Medellång eftersmak där en liten bitterhet från grön paprika kan noteras. Ibland kan just den bittra gröna paprikasmaken störa, men inte i det här fallet. Här blir det ett pikant avslut.
Betyg 4
Ett härligt vin som gör sig bra till det mesta i köttväg.
Du som är intresserad kan höra av dig till info@lovewine.se. 
Priset tror jag ligger på knappt 21 euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar