tisdag 15 februari 2022

2020 Re Mentino, Le Novelire

Vi träffade Tommy och Lena första gången för bra många år sedan på en resa med Club Amarone. Båda med ett genuint vinintresse. Vi har sedan stött på varandra fler gånger på resor i regi Club amarone. Vi bor ju inte nästgårds, så vi har fått nöja oss med att vara vänner på Facebook. I höstas läste jag att dom skaffat en gård i Bolgheri (Toscana) med egen olivlund och att dom börjat sälja egenproducerad olivolja samt börjat importera vin till Sverige genom privatimport. Så klart blev vi nyfikna. Så för någon vecka sedan kom det ett paket med både olivolja och vin.

En mycket god och smakrik olivolja, Den börjar väldigt mjukt med en en finstämd nötighet, lite gräs och några andra gröna toner. I avslutet en liten, lite bitterhet typ grön paprika och så ett tydlig pepprighet. Ja den här gillar vi! 
Den finns i 1-liters och 3-liters "dunkar". Priset är 22 resp 66 euro.


2020 Re Mentino, LeNovelire.
Detta är en familjeägd vingård belägen någon mil söder om Bolgehri i närheten av den lilla staden Castagneto Carducci. Geografiskt befinner vi oss nästan rakt västerut från Sienna någon mil från Medelhavet. Vingården omfattar totalt 9 ha, varv 4 odlas det vin på, 3 ha är olivlundar och 2 ha är odlade med persikor.

Det hela tog sin början 1963, då Bruno Micheletti (född och uppvuxen i Castagneto) förvärvade vingården. De första 50 åren såldes viner på bulk och direkt till slutkonsumenten, men för några år sedan började viner produceras och buteljeras under egna etiketter. Det var barnbarnet Fabrizio som startade den verksamheten och gav företaget namnet Novelire, som en påminnelse om att Bruno Micheletti köpt vingården för nio millioner lire. Dom odlar dels de lokala druvorna sangiovese, trebbiano, malvasia, vermentino och dels Bordeaux-druvor som cabernet (sauvignon och franc), merlot och syrah.

Re Mentino är ett vin gjort uteslutande på druvan Vermentino. Det har fått jäsa på ståltankar, där det också fått vila upp sig en kortare tid.

Färgen går i en ljus halmgul nyans med några gnistrande grönaktiga reflexer.
Doften startar lite försiktigt med citrus och florala toner, men efterhand blir den allt tydligare. Vi hittar fläder, mimosa och jasmin. En tydlig ton av kamomill ger sig tillkänna. I mindre omfattning lite krusbär, stendamm och nyklippt gräs. En frisk och inbjudande doft.

I munnen är det initialt en frisk härlig ton av citrus, som vi noterar. Efterhand dyker det upp persika, plommon och nektariner. Här finns ett tydligt inslag av blommor: fläder, mimosa och jasmin. Rätt så gott om örter, där särskilt inslaget av kamomill är påfallande, men även några andra örter som jag har svårt att sätta fingret på.

Kanske inte ett vin för den fina middagen, men desto mer brukbart i vardagen. Visst kan det upplevas som ett enkelt vin, men det är riktigt gott. Perfekt att sitta och njuta av en solig eftermiddag, men också ett bra sällskap till diverse skaldjursrätter. 
Betyg 4-

Just nu verkar det slutsålt, förhoppningsvis går det att beställa i april och då vill jag ha en låda inför sommaren. Priset på vinet är dryga 18 euro. Ett par gånger om året ordnas det med privatimport. Den som är intresserad kan höra av sig till info@lovewine.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar