tisdag 22 februari 2022

2017 Vinha Pan, Luis Pato

Ni som följer bloggen vet att jag då och då deltar i något som på vinforumet finewines går under namnet "Låt oss dela en pava.......". Under februari har det varit ett vin från Portugal. Inte så ofta vi dricker röda portugisiska viner, även om mitt förra blogginlägg innehöll en portugis. Det hela lät spännande så jag klickade hem en flaska från SB.
Det kostar inget att vara medlem i finewines. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse vinnördars åsikter och tankar om vin. 
Luís Pato har producerat vin i Bairrada sedan 1980, men hans familj har varit verksamma i regionen sedan 1700-talet. Det var Luís pappa João som började buteljera vin under egen etikett i den då nya DO-regionen Bairrada och sedan Luís tog över ligger hans fokus på den lokala druvsorten baga och han experimenterar ständigt med nya och traditionella tekniker och stilar, både i vingårdarna och i källaren. Egendomen består av totalt 65 hektar uppdelade på 20 vingårdslägen planterade med baga och touriga nacional samt de gröna druvsorterna maria gomes, bical, bairrada’s cercial och sercialinho. Pato är också det portugisiska ordet för anka och det är också dessa fåglar som ofta dyker upp på vinernas etikett. 
Regionen Bairrada ligger några mil söder om Porto.
Du som vill läsa mer om vingården, vinmakaren och deras viner klickar på den här länken.

Det här vinet är gjort uteslutande på druvan Baga. Det blir första gången jag dricker ett vin på den druvan. 
Så här skriver importören Tryffelsvinet på sin hemsida:
Vinha Pan såg dagens ljus år 1995 då första årgången skördades. Vinet kommer från en enskild vingård med namnet Vinha Pan belägen i Panasqueira där jordmånen består av kalkrik lera, och är en av fyra vingårdsspecifika viner som Luís tillverkar (något han var först med att buteljera i Portugal). Här åtnjuter man ett fördelaktigt sydligt läge. Vinet görs på 100% baga som skördas i slutet av september och lagras i 24 månader på 60% ny ek (500-650 liter) och buteljerades utan filtrering. Luís själv säger att detta vin får en ovanligt stor koncentration i jämförelse med hans andra baga-viner. Vi rekommenderar att dekantera vinet ett par timmar innan servering.


Doften börjar lite försiktigt, men tar sig ju längre tid vinet får i glaset. Jag tycker mig känna såväl mörka bär (björnbär, körsbär) som röda bär( ljusa körsbär, hallon, tranbär). I mindre doftstötar hittar jag viol, sten och grus, örter och kryddor.

I munnen har det en härlig friskhet och fräschör. Precis som med doften är det en blandning av mörka och röda bär som dominerar. Här finns ett trevligt inslag av örter och kryddor. Vinet känns hyfsat slankt med en bra syra och lite lätt bitande tanniner. Eftersmaken är medellång och vi bjuds på på sötlakrits, aningens violpastill och unset vanilj som komplement till den trevliga frukten.

På det hela ett ganska trevligt och gott vin utan att för den skull vara stort.
Betyg 4-
På "Bolaget" kostar det 299 kr. SB:s hemsida anger 0 i websaldo, men det verkar finnas några ströflaskor i 11 butiker runtom i landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar