måndag 7 februari 2022

2004 Vaio Armaron och 2014 Valpolicella Superiore, Roccolo Grassi

Göteborgs Filmfestival har nu varit igång en vecka. Pandemin är alltjämt i full gång, även om vi som är fullvaccinerade inte drabbas på samma sätt längre. Hos Vintankar är det alltjämt  försiktighet som råder. Detta betyder att några biografbesök gör vi inte, utan vi ser filmerna digitalt. Vi kopplar sedan upp oss mot vänner och bekanta. Dricker något gott och diskuterar vad vi sett. Den senaste veckan har det blivit två läckerheter från Valpolicella.


2004 Vaio Armaron, Serego Aligheri. 
Ni som följt min blogg en längre tid vet att då och då dyker det upp inlägg om Vaio. Det är ett vin som jag köper ett par flaskor av då varje ny årgång landat på Systembolagets hyllor . Ni vet väl att Vaio var den första Amaronen som hamnade i Systembolagets sortiment. 
Klickar du på respektive årtal så får du mina tankar: 1993199720032004200520062007,  200820092011 och 2012Noteras ska att det 2010 inte gjordes någon Vaio. 
Det är också ett vin som utvecklas väldigt bra med tiden, så kolla speciellt vad jag skrev om årgångarna 1993 och 1997.
På hösten 2019 meddelade importören Vinunic att priset på Vaio skulle höjas med 75%. Det är möjligt att priset på SB varit för lågt och att det nya priset stämmer bättre med det internationella, men mitt intresse försvann. Jag nöjer mig med att dricka de gamla årgångar jag har kvar i källaren.


Druvmixen verkar vara den klassiska dvs Corvina 65%, Rondinella 20% och Molinara Serego Alighieri 15%. Det är en särskild klon av Molinara som endast finns på Alighieris gård. 
Vinet lagras 3 år på ekfat och liggare av slavonsk ek. De sista 4 månaderna ligger det på fat av körsbärsträ. Druvorna växer på vinfält belägna på Sergej Aligheri ägor i utkanten av den lilla byn Gargagnago (några mil väster om Verona).

En alldeles underbar amarone, som trots sina 17 år fortfarande har en underbar friskhet i såväl doft som smak. 
Doften är kraftfull och packad med ljuvlig mörk frukt. Torkad frukt, örter, kryddor, kakao och aningens hemkola hjälper till att förhöja doftupplevelsen. Riktigt trevligt!

I munnen är det precis som i doften den underbara mörka frukten som spelar huvudrollen. Söta,mörka körsbär, solmogna björnbär, svarta vinbär och blåa plommon bildar en ljuvlig bas att stå på. I mindre omfattning men ändå tydligt får vi inslag av örter, kryddor, torkad frukt och kakao. En fin syra och några nafsande hyggligt mjuka tanniner ger sig till känna. Eftersmaken är formidabel. Amaronelång med mera söta körsbär och torkad frukt, men också den där lilla bitterheten från riktigt mörk choklad och espressokaffe. Det hela avrundas med körsbärskärnor. Så gott!!
Betyg 5-
Dessvärre var detta min sista flaska från året 2004. Du som ligger på några flaskor från 2004 behöver inte ha bråttom. Dom klarar sig säkert något decennium till.

2014 Valpolicella Superiore Roccolo Grassi. 
Detta är ett vin som vi köper år efter år. Sällan eller aldrig blir vi besvikna. Vi har besökt Roccolo Grassi ett flertal gånger. Det är alltid lika fascinerande att träffa syskonen Marco och Franceska Sartori. Senast var det en digital vinprovning. Du kan läsa om den här.

Druvblandningen är ungefär den samma i RG:s superiore, amarone och recioto dvs 60% Corvina, 15% Corvinone, 20% Rondinella och 5% Croatina. Jordmån: Marken består av vulkanisk-, basalt- och kalksten. 
2014 var ett besvärligt år för många producenter i Valpolicella. Regnigt, kallt och solfattigt. RG valde att inte göra någon amarone utan lät dessa druvor användas till sin Superiore.
Den görs på lika delar torkade och fräscha druvor. De druvor som torkats har gjort det i ca tjugo dagar. Vinet har sedan fått ligga runt 20 månader på en blandning av barriquer och lite större ekfat innan det buteljerats.

En mycket trevlig och rätt så intensiv doft möter oss. Det börjar lite försiktigt med läder, höstlöv och regnvåt jord för att tämligen omgående övergå i en omfamnande mörk frukt. Lite örter och kryddor förhöjer intrycken. Diskreta toner av krossad sten noteras också. I den här härliga doften finns en friskhet och en elegans som är så utmärkande för Roccolo Grassi vare sig det är Amarone eller Superiore.
Smaken domineras av en rätt så kraftfull och intensiv smak av mörka bör. Mörka körsbär, björnbär, några hallon och blåbär samt syrliga tranbär. Örter och kryddor finns det i små väl avvägda portioner. Syran ger en bra friskhet. Mjuka men ändå tydliga tanniner bjuder ett försiktigt motstånd. Härligt lång eftersmak och där får den fina frukten sällskap av mörk choklad och körsbärskärnor.
Ja detta är ett fantastiskt vin. En av de absolut bästa Superiore. På SB är det årgång 2016 som gäller. Jag har inte provat den, men årgång 2016 anses som en stor årgång i Valpolicella. Priset på SB är 358 kr.
Betyg 4+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar