måndag 21 februari 2022

Bortamatch i Sävedalen. Curvos, Casa Castillo, Kelman, Canalicchio di Sopra och Bodega Puiggròs

 Så har vi börjat vågat ta upp det här med middagar och vinprovningar igen. Visserligen i liten skala, men ändå ett första steg mot mer normala förhållanden. I förra veckan träffade vi Lars och Görel. Vi startade med en promenad i skogarna runt Puketorp (Sävedalen). Lars hade med sig en flaska portugisiskt bubbel och några läckra munsbitar att njuta av i skogen. En underbar skogspromenad en gråmulen dag i februari.

2017 Curvos Sparkling Wine Bruto

Familjeföretaget Quinta de Curvos grundades 1976 av bröderna Jaime och Josè Fonseca med säte i Forjaes vid Atlantkusten i norra Portugal. Framförallt är Vinho Verdi-viner dom producerar. Vinmakare är António Sousa.
Det här är ett bubbel gjort på Alvarinho(85%) och Arinto(15%). Efter att druvorna pressas och jäst en första gång på ståltankar får vinet vila i åtta månader på ståltankar innan det buteljeras och får jäsa en andra gång på flaska. Sammanlagt har vinet lagrats i 24 månader innan det är redo för marknaden.

Utomhus i början på februari är inte stunden då dofter och smaker känns så tydligt. Vi tycker oss i doften ändå ana oss till friska gula äpplen, gula stenfrukter, sten och grus samt lite citrus.
I gommen är det ett friskt bubbel med gula äpplen, lite citrus, en god portion plommon och persika samt aningens mariekex.
Betyg 4-
Ett riktigt trevlig mousserat vin och väl värt sina 179 kr som det kostar på SB. Det finns några ströflaskor spridda i vårt avlånga land.


Väl hemma hos L och G satte vi raskt igång med att prova fyra röda viner. Lars och jag har ju provat vin tillsammans sedan mitten på 70-talet, då vi båda arbetade på Volvo LV. Det har sedan fortsatt genom åren tillsammans med våra fruar. Traditionen bjuder att gästen har med ett vin och värden står för tre.


Det betyder att endast ett vin är blint för värden. Tre viner är blinda för mig. Alla fyra vinerna är blinda för våra bättre hälfter. Leka blindblock är mycket trevligt, men ödmjukhetspaj står alltid på meny.

2019 El Molar, Casa Castillo. 
Casa Castillo ligger i utkanten av Jumilla i sydöstra Spanien, på Sierra del Molars sluttningar, och var ursprungligen en gård som 1870 grundades av fransmän och då även innefattade ett vineri. I dag drivs vingården av den tredje generationen i form av Jose Maria Vicente, som ansvarar för vingården. Casa Castillo köptes 1941 av Vicentes farfar men vinproduktionen var mest en sidoverksamhet inom familjen i början. Det var Vicentes far Nemesio som 1991 bestämde sig för att ta vinproduktionen mer på allvar och började tappa de första Casa Castillo-vinerna.
Dom har 405 hektar mark av vilka 174 hektar är vinodlingar. Dom är ekologiskt certifierade sedan 2019. 

El Molar är ett rent garnachavin som framställs med druvor från rotäkta vinstockar (ungrafted) som odlas på sand- och kalkstensjord 710 meter över havet. Rotäkta vinstockar är särskilt utmärkande för Jumillaområdet eftersom en stor del av regionen aldrig drabbades av vinlusen i slutet av 1800-talet. (Man undgick den dock inte helt utan råkade ut för otyget längre fram på 1900-talet.) När det gäller framställningen, så jäser 50 % av druvorna i hela klasar och 50 % utan stjälkar. Själva jäsningen sker i stora stenpooler under jord. Efter jäsning mognar vinet under 14 månader i 5 000 liter stora ekfat (foudres) innan det buteljeras.

Doften börjar med regnvåt jord, stall och läder, men allt eftersom det får tid i glaset är det den mörka frukten som tar över. Här finns också en god portion örter, lavendel och aningens florala toner. 

I gommen är det främst de mörka bären som dominerar med svarta vinbär, mörka körsbär och blåbär, men det finns också ett instick av lite ljusare toner, där vi tycker oss känna skogshallon och jordgubbar. Precis som i doften finns här en del torkade örter. En viss pepprighet noterar vi också. Trevlig syra och lättsamma tanniner som nafsar runt i munhålan. Eftersmaken är medellång och där återkommer frukten, örterna, svartpeppar men nu i sällskap lite sötlakrits. 
Ett välbalanserat och gott vin.
Betyg 4-
På "Bolaget" kostar det 184 kr. Det verkar finnas en del flaskor på diverse håll i landet.


2017 Touriga Nacional, Kelman.
Familjen Kelman är en oberoende liten familjeproducent som producerar vin från egna vinfält. Vingården omfattar sex hektar, som år 2000 planterades med vinstockar (50% Touriga Nacional) och 2 ha med betydligt äldre vinstockar varav några från 1900-talets början. Kelmans vingård och vinfält är belägna i Nelas, i hjärtat av Dão.  

Det här vinet är gjort på endast Touriga Nacional-druvor, som kommer från deras bästa vinfält. Vinrankorna växer i sandjord med inslag av skiffer på sluttningar på 400-450 meters höjd. Druvorna skördas för hand och transporteras sedan i lådor till vineriet, där de avstjälkas, krossas och jäses. Jäsningen äger rum på stålfat. Vinet tankas sedan över på franska barriques (225 liters ekfat) delvis nya och delvis några lite äldre. Vinet får sedan mogna runt tolv månader på dessa ekfat innan det tankas över på stålfat, där de får ligga till sig i några månader innan det buteljeras. 3000 flaskor producerar dom av det här vinet.

Här finns en härligt frisk och fräsch doft av mörka bär, som dominerar intrycken. Vi kan också känna lite försiktiga toner av viol, lite anis, aningens kakao och vanilj.

I munnen återkommer de mörka bären från doften. nu i form av solvarma björnbär, blåa plommon, några blåbär samt aningens slånbär. Några diskreta örter och kryddor gömmer sig i bakgrunden. Fin behaglig syra. Tanninerna är lite mer försigkomna, men på ett belevat sätt. I den medellånga eftersmaken får frukten sällskap av någon liten ton av peppar, choklad, violer och vanilj.

Det här är ett vin jag verkligen gillar. Riktigt gott nu, men ge det åtminstone en halvtimma i karaff innan det ska drickas.
Betyg 4
På "Bolaget" är priset 205 kr. Jag tycker en får väldigt mycket vin för dom slantarna. Verkar också finnas en hel del flaskor spridda i landet.


2015 Brunello di Montalcino, Cannolicchio di Sopra
Ett familjeföretag, där tre generationer från familjen Ripaccioli arbetar tillsammans. I november 2018 besökte Francesco Ripaccioli Stockholm. Hustrun och jag fick vara med om en synnerligen trevlig provning, vilket resulterade i att jag skrev en artikel om Montalcino, Canalicchio di Sopra och deras viner på Club Amarones hemsida. Klicka på den länken så får du lite mer fakta om producenten och deras viner.

Druvorna kommer från deras äldsta vinstockar, som vuxit på vinfält belägna runt 300 m över havet. 40% från vinfältet Canalicchio (lerjord rik på magnesium och järn) och 60% från vinfältet Montosoli (sten, sandsten och mineraler). 
Efter skörd tas stjälkarna bort. Jäsningen sker på ståltankar och med en maceration som varar mellan 15 och 20 dagar. Vinet har fått mogna i 36 månader på en blandning av 25 och 50 hl stora ekfat. Ytterligare ett år på flaska innan det är moget för marknaden

Jag minns att Francesco ansåg 2015 som ett perfekt år för vinframställning i Montalcino. Jag tror t o m han tyckte det var en klassisk årgång

Här finns en ljuvlig doft, som andas elegans och komplexitet. Det börjar lite försiktigt med läder, höstlöv och piptobak, men kommer efterhand att domineras av en underbar mörk frukt. Finstämda toner av örter, kryddor, grusiga mineraler och  nyponrosor förhöjer doftintrycken.

Visst är doften mycket angenäm, men i gommen växer detta till något stort. Vi möts av underbara mörka bär såsom körsbär och björnbär, men också av lite rödare bär typ röda vinbär och tranbär. Just i mötet av mörka, varma bär och lite svalare syrligare röda bär uppstår ljuv musik. Ja detta är fantastiskt gott. Lägger vi sedan på några små nypor örter och kryddor, så tas ytterligare steg mot himmelska höjder. I eftersmaken återkommer allt detta, men nu får vi också lite sötlakrits, aningens viol och mörk choklad.
Härlig syra och småbitande, men ändå fogliga tanniner fulländar bilden.
Inget annat än ett vin i världsklass. du som ligger på några flaskor behöver inte ha bråttom. Det kommer att utvecklas ytterligare och håller sig där i åtskillga år.
Betyg 5-.
I Beställningssortimentet finns inte årgång 2015, men väl både 2016 och 2017. Priset är 588 kr respektive 628 kr.



2015 Amphora Exedra, Bodega Puiggròs.
En familjeägd vingård sedan mitten av 1800-talet. Vinlusen tillsammans med en turbulent tid i Spanien ställde till det så att familjen valde att satsa på att odla spannmål. Dock valde dom att spara några hektar (5 ha) av vingården, som bröderna Josep och Vincens numera tagit hand om. Vingårdarna ligger på hög höjd (600 m ö h) i närheten av bergsklostret Santa Maria Montserrat. Geografiskt befinner vi oss ca fem mil nordväst om Barcelona.


Odlingarna bedrivs ekologiskt och endast minimala doser av koppar och svavel används. Det här vinet är gjort på Garnacha (grenache) till 100%. Skörden sker för hand och transporteras till föräldrarnas hus, som delvis byggts om till vinkällare. Jäsninger sker med naturlig jäst i den svala vinkällaren. Vinet lagras därefter i cirka tio månader i amforor av lera innan det buteljeras.

I grunden ett ganska enkelt vin med en del väldigt trevliga attribut.
I doften hittar vi massor av hallon och lite andra skogsbär. Någon liten kryddighet noteras.
I gommen känns det slankt, mycket friskt och lättdrucket. Precis som i doften finns det massor av hallon. I lite mindre omfattning men ändå tydligt noterar vi tranbär och en del skogsbär. Små nypor av örter kan vi också känna liksom stenaktiga mineraler. Vinet har en trevlig och bra syra. Tanninerna finns där och nafsar runt i munhålan på ett behagfullt sätt.
Lättdrucket och törstsläckande. Det här dricker jag gärna ljumna sommarkvällar på egen hand eller till sommarens sallader.
Betyg 3++


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar