måndag 28 februari 2022

2014 Mont de Milieu Chablis 1er Cru från La Chablisienne

2017 inhandlade jag en låda med sex olika viner från La Chablisienne. Alla från året 2014. På sommaren 2019 öppnade vi den första flaskan. Det var "La Pierrelée Chablis". Jag tog inga noter och gjorde inget blogginlägg, men minns den som ett ganska hyggligt chablisvin. Vi har sedan öppnat de andra flaskorna varefter och kunnat konstatera att det där var ett riktigt kanonköp. Väldigt trevligt att kunna prova de olika vingårdslägena från ett och samma år.

Nu är turen kommen till den sista flaskan.

La Chablisienne är ett odlarkooperativ som startade 1923 under ledning av den driftige prästen fader Balitrand. Idag är det närmare 300 odlare som samverkar och de förfogar över 1200 ha (runt en fjärdedel av hela arealen i Chablis). Dom finns i stort sett i alla delar av Chablis. Medlemmarna har vingårdar i sju Grand Cru-lägen och i 15 Premier Cru-lägen. Det finns uttalade kvalitetskrav om hur vingårdarna ska skötas. Vincent Bartement är chefsvinmkare och tillsammans med 3-4 andra medarbetare ansvarar han för all vinframställning i världens största vinodlarkooperativ. Vincent Bartement har vid ett par tillfällen blivit utnämnd till världens bästa vitvinsmakare. Dryga 30 olika viner gör dom.

Druvan är så klart chardonnay, som för den här flaskan kommer från vingården Mont de Milieu. Den är belägen på floden Sereins östra sida. Jordmånen är den berömda Kimmeridgian, kalksten och lera. Den ligger i ett syd och sydvästligt läge och skyddas från nordliga vindar av ett skogsparti.

Vinstockarna har en genomsnittlig ålder på 25 år. Druvorna avstjälkas och får jäsa på såväl ståltankar som barriquer av fransk ek. Det får sedan mogna på sin jästfällning i dessa ståltankar och barriquer i dryga året innan det buteljeras.

Det är inte riktigt samma tryck i doften, som vi fann i syskonvinet Montmains. Med detta sagt visar det ändå upp tydliga äppeltoner (grön/gula), några gula stenfrukter, aningens citrus, tydligt inslag av nygrusad trädgårdsgång, aningens skolkrita samt unset kaprifol.

Precis som de andra syskonvinerna vi druckit är detta ett riktigt gott vin. Det vi omedelbart noterar är den härliga friskheten med en bra och trevlig syra. Äppeltonerna (gul-grön) möter oss omgående. Här finns också fina toner av citrus, gula päron, persika, nektariner samt en god portion mineraler främst krita och sten. Medellång eftersmak där vi noterar en viss örtighet, mandlar, ostronskal, lite honung och blommor.
Det råder en urfin balans mellan syra, frukt och mineraler. Sammantaget blir det här ett fantastiskt vin.
Betyg 4+
Lådan med de sex vinerna från La Chablisienne köptes från Winefinder 2017 och kostade 1650 kr, vilket ger ett snitt pris per flaska på 275 kr.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar