lördag 6 februari 2021

Två Chablis 1er Cru: 2014 Vaulorent och Montée de Tonnerre från La Chablisienne

2017 inhandlade jag en låda med sex olika viner från La Chablisienne. Alla från året 2014. På sommaren 2019 öppnade vi den första flaskan. Det var "La Pierrelée Chablis". Jag tog inga noter och gjorde inget blogginlägg, men minns den som ett ganska hyggligt chablisvin. I mars förra året var det dags för flaska nummer två. Det var Premier Cru Montmains. Klicka på länken så får du mina tankar. Vi har de senaste veckorna druckit både Fourchaume Les Vaulorents och Monteée de Tonnerre. Det återstår då en av flaskorna och det är Mont de Milieu.

La Chablisienne är ett odlarkooperativ som startade 1923 under ledning av den driftige prästen fader Balitrand. Idag är det närmare 300 odlare som samverkar och de förfogar över 1200 ha (runt en fjärdedel av hela arealen i Chablis). Dom finns i stort sett i alla delar av Chablis. Medlemmarna har vingårdar i sju Grand Cru-lägen och i 15 Premier Cru-lägen. Det finns uttalade kvalitetskrav om hur vingårdarna ska skötas. Vincent Bartement är chefsvinmkare och tillsammans med 3-4 andra medarbetare ansvarar han för all vinframställning i världens största vinodlarkooperativ. Vincent Bartement har vid ett par tillfällen blivit utnämnd till världens bästa vitvinsmakare. Dryga 30 olika viner gör dom.

2014 Fourchaume Les Vaulorents

Druvorna till det här vinet kommer från ett vinfält som ligger på floden Sereins högra sida alldeles intill det Gran Cru-klassade vinfältet Les Preuses. Jordmånen är den berömda Kimmeridgian dvs en blandning lera och kalksten. Vinfältet ligger i en sydvästlig riktning. Vinrankorna har en genomsnittsålder på 25 år. Druvorna avstjälkas, pressas och får jäsa på en blandning av ståltankar och 228-liters barriquer av fransk ek. Vinet får sedan mogna i 12 månader på sin jästfällning i såväl ståltankar som barriquer innan det blandas och buteljeras.

Färgen går i en liten ljusare guldgul nyans med några vårgröna stråk här och var.
I doften känner vi gula och gröna äpplen, lite citrus, en tydlig ton av örter, lite fläder, aningens tropiska frukter och kaprifol. Efter en stund i glasen kan vi känna en hel del skolkrita och stendamm.
En riktigt god Chablis, som har en stor friskhet och en trevlig syra. Den är inne i ett bra drickfönster nu. Fortfarande lite krispig och inga nämnvärda mognadstoner.
 Eken märker vi inte av utan synes vara helt integrerad med frukten. Vi hittar gula och gröna äpplen, riven citron, en tydlig ton av örter, persika, aningens passionsfrukt och fläder. Framförallt i den trevliga eftersmaken kommer det en omgång krita och sten, men också lite grapefrukt och unset honung.

Det här är gott. Riktigt gott. De tidigare flaskorna i det här paketet har också varit riktigt bra, men jag tycker  att Vaulorent är något lite mer tilltalande.
Betyg 4++
Det finns ingen anledning för brådska, då vinet kommer att hålla den här höga nivån i åtskilliga år till



2014 Montée de Tonnerre.

Druvorna till det här vinet kommer, precis som för Vaulorent, ifrån ett vinfält på floden Sereins högra sida. Montée de Tonnerre ligger aningens sydost om Chablis Grand Cru-område. Jordmån, sydvästlig exponering, vinrankornas ålder, vinifiering, lagring mm är de samma som för Vaulorent. Det som skiljer dom här vinerna åt är att vinfälten ligger någon kilometer ifrån varandra

Färgen går i en blekgul nyans.

Doften öppnar lite mer försiktigt än vad Vaulorent gjorde. Samma härliga friskhet. Vi upplever Montée de Tonnerre lite ungdomligare. Gul-gröna äpplen, lite citrus, gula stenfrukter och en tydlig mineralton av krita, snäckskal och regnvåta berghällar dominerar doftintrycken.


I munnen har det en stor friskhet med en bra och trevlig syra. Visst är munkänslan lite krispig. Precis som i doften är det de gula och gröna äpplen , som vi först möts av. Citrusen kommer strax därpå liksom en viss örtighet, persika, aprikos och en rejäl omgång mineraler, där vi särskilt noterar snäckskal, krita och sten. Eftersmaken är något längre än medel med en krispig äppelsyra, gula stenfrukter och återkommande läckra mineraler.
Väldigt gott!!

Betyg 4++

Lådan med de sex vinerna från La Chablisienne köptes från Winefinder 2017 och kostade 1650 kr, vilket ger ett snitt pris per flaska på 275 kr.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar