måndag 22 februari 2021

2009 Amarone, Speri

 I förra veckan drog slutspelet i CL-fotbollen igång. Efterlängtat av oss fotbollsnördar.  Ni som följer bloggen vet att då dricker jag och hustrun Amarone. En flaska öppnas på tisdagen. Ungefär halva flaskan fördelas i två glas av sorten Orrefors Difference Primeur. På med korken. Vi låter flaskan stå lite svalt under natten. Den andra halvan av flaskan går åt till onsdagens match.

Förra veckan startade vi med en gammal bekant Speris Amarone. En av de första Amarone vi kom i kontakt. Ögonblicklig kärlek uppstod.

Producent är familjen Speri. Vineriet grundades 1874 och nu är den sjunde generationen på väg in i det här familjeföretaget. Det hela startade med 2 ha vinodlingar i utkanten av byn Pedemonte. Huvudkontoret ligger fortfarande där. Idag förfogar man över 60 ha fördelade på vingårdar i Fumane, San Pietro in Carriano och Negrar. Det är en traditionsrik familj och självklart är det bara egenodlade druvor som används. Omsorgen av av naturen har funnits där hela tiden. En omställning till att använda organisk/biologiska odlingsmetoder har gjorts och från och med årgång 2015 är alla deras viner certifierade.
Dom gör tre varianter av Valpolicella d v s en basvariant, en Ripasso och en Superiore samt en Amarone och en Recioto. En grappa finns också med i deras sortiment.

Druvorna till Amaronen kommer från den 10 ha stora vingården Monte Sant´Urbano i Fumane, belägen på kullar som ligger på en höjd av 280-350 m över havet. Druvblandningen är Corvina och Corvinone (70%), Rondinella (25%) och en liten slatt Molinara.
Efter att druvorna skördats får de ligga och torka i ca 100 dagar. Vinet får efter att druvorna pressats ligga i dryga månaden på ståltankar tillsammans med skalen. I mitten på februari separeras skalen och då börjar själva jäsningsproceduren. Den äger rum på 50 hl stora ekfat. Vinet får sedan vila upp sig först i ca 24 månader på 500 l ekfat (allier) och sedan i 12 månader på 20-40 hl stora ektunnor. Slutligen en kortare tid på flaska innan vinet är moget för marknaden.
Jag har tidigare skrivit om årgångarna 20062007, 20092011 och 2013.

Vi har av erfarenhet lärt oss att Speris Amarone börjar så sakteliga närma sig sin topp 10-12 år efter skörd, vilket stämmer hyfsat bra på den här flaskan. 
Den är i ett underbart skick och dricks fantastiskt bra just nu. Det ungdomliga stadiet har den lämnat bakom sig och är precis på väg in i ett stadium där mognadstoner börjat göra sin entré. Jag vill påstå att den kommer utvecklas något ytterligare de närmaste åren.


Efter närmare två timmar i våra glas möts vi av en stor och ganska så kraftfull doft, där den mörka och lite mogna frukten dominerar. Vi kan också notera ett finstämt inslag av örter och kryddor, som efterhand förstärks med torkad frukt( inte så mycket russin) och lite kakao.

I gommen är det bra tryck i smakerna. Här finns kraft och intensitet i den mörka frukten, men med en god balans och elegans. Vi möter omgående mörka körsbär, mogna björnbär, hallon och några blåbär, som är förstärkta med en fin ört- och kryddighet. Lite torkad frukt kan vi notera fast inte särdeles mycket russin utan mer katrinplommon och dadlar. Här finns en trevlig syra som skänker vinet en bra friskhet. Tanninerna är av det mjukare slaget, men bjuder ett behagfullt motstånd. Eftersmaken är lång med återkommande söta, mörka körsbär, som nu sällskapar med mörk choklad, några droppar espresso och körsbärskärnor.
En fantastisk amarone och som jag skrev ovan är den på väg mot sin topp utan att vara där fullt ut. 
Den som ligger på ett par flaskor får rådet att öppna en under 2021. Har du bara en flaska kvar, så kan du lugnt vänta något år innan den peakar. Fast den är fasligt god redan nu.
Betyg 5-
På "Bolaget" är det årgång 2015 som gäller till priset 399 kr. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar